Tajemství skvělého italského rizota tkví v rýži. Jak vybrat tu správnou?

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

(Zdroj: shutterstock.com)

Historie

Počátky pěstování rýže se v Itálii datují už do poloviny 15. století, kdy tuto plodinu z Arábie na Apeninský poloostrov dovezli pravděpodobně benátští kupci. A svůj podíl na rozšíření měl i slavný Leonardo da Vinci, který se podílel na tvorbě zavlažovacích kanálů. Dnes je Itálie největším evropským pěstitelem rýže a ročně jí vyprodukuje téměř 1,5 milionu tun. Největší pěstitelskou oblastí je Pádská nížina na severu Itálie, kde se rýže sklízí v období od dubna do října.

Čtěte také:

Není rýže jako rýže

Pokud si chcete dopřát pravé italské rizoto, vše stojí a padá s volbou rýže. Platí to koneckonců i pro další pokrmy, kde hraje rýže prim, ať už jsou slané nebo sladké. „Klasický balíček dlouhozrnné rýže už dnes v kuchyni rozhodně nemá univerzální použití. Při nákupu proto volíme podle konkrétního pokrmu, který chceme připravit – u italského rizota se bez správné rýže, která umí nasáknout tekutinu, neobejdeme,“ říká Barbora Beranová, specialistka na trvanlivé potraviny z Košík.cz

Tajemství skvělého italského rizota tkví v rýži. Jak vybrat tu správnou?
Tajemství skvělého italského rizota tkví v rýži. Jak vybrat tu správnou? (Zdroj: shutterstock.com)

Jaké druhy italské rýže potkáte v obchodech nejčastěji?

Arborio

Asi nejznámější a také nejpoužívanější druh rýže. Pěstuje se v Lombardii u města Arborio, podle kterého získala svůj název. Její zrna jsou spíše menší a kulatější a mají jasnou bílou perleťovou barvu.

Díky obsahu škrobu se arborio při vaření nelepí, zvládne však výborně absorbovat tekutinu i chuť dalších ingrediencí. Zrna jsou po uvaření lepkavá, ale zůstávají pevná na skus. Hodí se tak na klasické italské rizoto nebo sladkou mléčnou rýži.

Carnaroli

Královna mezi rýžemi se pěstuje na severu a severozápadě Itálie. Jsou pro ni typická delší a větší zrnka, než mají jiné odrůdy tohoto typu. Carnaroli patří mezi dražší rýže, protože její výnosy jsou nižší, ovšem vše vynahrazuje vysokou kvalitou.

V kuchyni se hodí k přípravě krémového italského rizota. Její výhodou je, že ji prakticky nelze rozvařit, což ocení nejen začínající kuchaři.

Vialone Nano

Mezi nejznámější a nejpoužívanější druh rýže patří i vianole nano. Tato středně jemná kulatá rýže vznikla křížením dvou odrůd a je pro ni charakteristická „perla“ ze škrobu uprostřed zrna. Rýže je velmi lahodná a bývá považována za tu nejkvalitnější.

Vialone Nano obsahuje hodně škrobu, po uvaření je středně tvrdá a krémovitá. V oblasti Veneto, kde je nejoblíbenější, se často používá k přípravě rizota z mořských plodů, protože skvěle vstřebá chuť vývaru i dalších surovin.

Tajemství skvělého italského rizota tkví v rýži. Jak vybrat tu správnou?
Tajemství skvělého italského rizota tkví v rýži. Jak vybrat tu správnou? (Zdroj: Kosik.cz)

Jak vybírat

Rýži můžeme vybírat podle tvaru zrn – dlouhozrnnou, krátkozrnnou či kulatozrnnou, nejčastěji však sáhneme spíše po konkrétní odrůdě. Zatímco na rizoto zvolíme arborio či carnaroli, k ostřejším pokrmům jako přílohu naservírujeme spíše jasmínou rýži, která se hodí i na dezerty. V indických jídlech i jako příloha vynikne také oblíbená basmati rýže, typická svou oříškovou chutí.

„V posledních letech se na pulty obchodů dostávají také různé speciální druhy rýže, které mohou ozvláštnit klasické pokrmy – jde třeba o červenou či černou, indiánskou či divokou rýži. Oblíbené jsou i celozrnné, ještě snáze stravitelné varianty,“ dodává Barbora Beranová.

Publikováno: 30.04.2022, Autor: autor: Tisková zpráva | zdroj: Kosik.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Rizoto se smaženými hřiby

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si připravíme recept z rýže a hub. Pan Jan Horký nám uvaří rizoto se smaženými hřiby.

Rizoto s hráškem a chřestem

Dnes si uvaříme chutnou verzi všem dobře známého rizota. Dnes bude s chřestem a hráškem.

Jednoduchý recept na kroupeto

Chutné kroupeto je tak trochu jiné rizoto. Kroupy jsou zdravé a vhodné i při různých dietách.

Suchý teplý obklad

Výroba suchého teplého obkladu na zdravotní potíže.

Beskydská rýže

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme jídlo z Hořovic. Paní Libuše Ziková nám uvaří beskydskou rýži.

Salát z červené rýže

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme recept z Prahy. Paní Ivana Mádrová nám uvaří salát z červené rýže.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.