Svatební raut: Kolik jídla objednat a na co si dát pozor?

Při plánování svatebního dne nelze opomenout důležitou součást oslavy – dobré jídlo. Kromě sestavení menu musíte spočítat správné množství, abyste nečelili hladovým hostům nebo naopak nejedli svatební přebytky z mrazáku ještě na první výročí. Ať už plánujete využít služby cateringu či restaurace, nebo si na svatbu vaříte sami, nechte se inspirovat našimi tipy pro dokonalý svatební raut.

caterings.cz¬_living.cz_-svatební-raut-kolik-jídla-objednat-a-na-co-si-dát-pozor-_thpexels-fu-zhichao-587741-1100x618.jpg Zdroj: Pexels

Příprava jídla na svatební hostinu

Některé nevěsty si chtějí uvařit na svatbu samy či s pomocí rodiny, jiné zase přenechají stresy profesionálům. Ti sestaví vhodné menu a postarají se i o správné počty.

  • Catering – Brno, Praha, Plzeň a další velká města nabízejí širší možnosti ve výběru firmy, která bude dokonale ladit s vaší představou. Zařídí vše od A do Zvčetně dovozu a servírování i na odlehlejších místech.
  • Restaurace ­– oslava v blízké a prověřené restauraci je klasika, která nikoho neurazí.
  • Domácí hostina – řízečky od babičky jsou prostě nejlepší, ale opravdu jich během poobřadního veselí dokáže nasmažit dost pro 60 hostů? Pokud se vydáte cestou vlastního jídla, pečlivě si naplánujte menu, postup prací a nákupní seznam, aby se zařizování zvládlo bez zmatků. Ideálně si vše připravte předem v trvanlivé verzi nebo do mrazáku.

Tip: A co to zkombinovat? Vymyslete si jeden druh oblíbeného pokrmu a poproste nejbližší, zda by jej připravili na svatební tabuli. O vše ostatní se může postarat catering nebo restaurace.

Kolik jídla připravit na svatební raut?

Množství jídla se odvíjí od počtu hostů i od plánované délky oslavy. Na odpolední či večerní raut počítejte zhruba s 350–500 g jídla na osobu (z toho by mělo být 150–200 g masa). Pokud začínáte obědem a plánujete oslavu do noci, vynásobte množství dvěma (700–1000 g na osobu / 8–12hodinový raut).

Množství sladkých svatebních koláčků pak spočítáte rovnicí 150 g × počet osob. Dezerty včetně dortu by pak podle velikosti kousků měly v součtu udělat 3–4 zákusky na osobu.

Příklad menu na svatební raut pro 1 osobu (na cca 8 hodin)

  • 400 g masa (v teplé či studené verzi)
  • 150 g pečiva
  • 100 g přílohy
  • 50 g sýra
  • 100 g zeleniny
  • 100 g ovoce (v horkém létě klidně dvakrát více)
  • 4 kusy dezertů + koláčky

Tip: Večerní raut by měl vydržet alespoň do půlnoci. Pro případ, že by hosté byli hladovější, než jste předpokládali, je dobré mít vymyšlený záložní zásobní plán, který funguje i pozdě v noci (např. dovoz pizzy nebo naložené sýry a utopenci).

„A ty koláčky měli senzační!“

Kromě novomanželského políbení, zábavných trapasů a dojemných chvilek je právě jídlo to, co si ze svateb všichni pamatují – v tom dobrém i špatném slova smyslu. Proto si na svatební hostině dejte opravdu záležet, ať je dokonalou tečkou vaší láskyplné oslavy.

3.11.2022 10:15 | autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist