Stvořte si letní kuchyň a jídelnu

Stolování a vaření venku má své půvaby i minusy, ty druhé zejména v podobě nalétávajícího hmyzu a nějakého toho lístečku či drobné větvičky v pokrmu. Ale pokud máte možnost odstěhovat se v horkých dnech s vařením mimo dům nebo si prostřít venku k snídani, obědu a večeři, udělejte to. Pěkné zážitky převáží.

01_abimis_outdoor_01-1100x618.jpg Celá galerie 21 Zdroj: Eurocucina

Jistě většina z vás dobře zná grilování na zahradě s rodinou či hosty, ale vařit v regulérní letní kuchyni je přece jen trochu jiné. A jiný je i přístup k ní. Současná architektura stále víc usiluje o funkční propojení vnitřního a venkovního prostředí, které má přirozeně navázat na interiér a obohatit ho. I proto je v současné době tak módní návrat venkovních kuchyní, které mají sloužit plnohodnotně, ne jen k občasnému grilování. Zabývají se jimi proto seriózní značky a renomovaní architekti a designéři.

Modely v různém stylu

Společnost Abimis představila letos na Eurocucině mimo jiné venkovní kuchyň z nerezové oceli, která je, jak jsme u této značky zvyklí, převládajícím materiálem. Sestava se může přizpůsobit místu a prostředí, upraví se podle potřeby výška i hloubka pracovní desky a zapuštěného soklu. Má dost dvířek a zásuvek, kde udržíte nádobí a náčiní v čistotě, a sama se velmi dobře udržuje. Vybavuje se varnou deskou, grilem, fritézou apod.

Grassi Pietre navrhl Fuoco & Fiamme, kompaktní venkovní kuchyňský ostrov, kde je vše na dosah ruky. Nechybí velký pracovní povrch, gril, snack bar pro konzumaci a kamenný dřez integrovaný do konstrukce. Všechny materiály se vyznačují značnou odolností vůči atmosférickým vlivům.

Samuele Mazza si zase pro svoji venkovní kuchyňskou sestavu ve tvaru podkovy vypůjčil v roce 2016 duši bývalých venkovských kuchyní a nešetřil drahými detaily a lehce starosvětskou elegancí.

Jinou lehce extravagantní možností je například mobilní kuchyně Q-CINA, která nezapře inspiraci tradiční kulturou některých zemí, kde je samozřejmé vaření a prodávání jídla přímo na ulici.

Pokud vás venkovní kuchyně opravdu začíná zajímat, víc informací najdete zde.

Kde to jídlo sníme

Lehátka a malé přenosné stolky na tohle stačit nebudou, chceme-li stolovat venku, pořídíme si sice venkovní, ale pevnější nábytek s pohodlnými židlemi a stůl s trochu větší jídelní plochou. Současný trend velí nebarevnost, o tom už jsme psali. Barvu nám obstará sklo, porcelán, nádobí, a pokud by vám to bylo málo, není třeba si zoufat. Pořád existují země, kde si na barvy potrpí, a tudíž existuje i velmi barevný nábytek pro zahradu, jen vám ho nikdo neukáže v trendech, aby nepůsobil zpozdile. Ještě nějakou tu květinu, šikovné přisvětlení stolu i okolí a váš život venku může začít.

9.7.2018 10:23 | autor: Vladimíra Storchová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist