Studentské koleje, ve kterých byste chtěli bydlet

Zatímco si spojujeme studentské ubytovny s nuznými ložnicemi zabydlenými desítky let starým rozpadajícím se nábytkem, berlínský Global Institute nabízí moderní a inspirativní prostory, ve kterých je radost bydlet.

Autorem projektu je newyorská developerská společnost Macro Sea ve spolupráci s CIEE (Council on International Educational Exchange). Obrátili působivou starou továrnu v Kreuzbergu v Berlíně v důstojné bydlení pro stovky studentů. Studenti mohou žít a učit se v inspirujícím a kreativním prostoru, který respektuje život studentů žijících v zahraničí. Odmítli tak zažitý koncept studentských kolejí, které jsou obvykle nevýrazné, nepohodlné, plné nekvalitního nábytku ze staré dřevotřísky. Slouží studentům, kteří v Berlíně žijí jen jeden semestr nebo i rok.

Global Institute je složen ze dvou budov, které dohromady nabízejí přes sedm metrů čtverečných prostoru pro bydlení a trávení volného času. V každém patře je 40 pokojů se společnou kuchyní a společenským prostorem.

Budova je zařízena jak starým, tak i moderním nábytkem, který navrhli mladí designéři. Setkáte se tu i s kozami či koňmi důvěrně známými ze starých tělocvičen. Skříně v ložnicích jsou na kolečkách a umožňují studentům snadno uspořádat rozvržení pokojů podle vlastních představ. Kovové zásuvky v nábytku pocházejí ze skladovacích boxů zachráněných z původní továrny. Pokoje jsou určené pro jednu až dvě osoby, ty jsou vybaveny palandami nebo spacím prostorem v mezipatře přístupném po žebříku.

Také společenské prostory jsou zařízeny směsí starých a nových kusů v tlumených barvách, zatímco ve společných kuchyních rozjasňují zářivě žluté akcenty.

Hala budovy je navržena tak, aby byla srdcem projektu. Nachází se v ní na míru vyrobená kamenná funkční recepce. Nechybí ani společenské posezení a místo pro individuální studium. V budovách jsou umístěny i učebny, architektonické studio či dílna.

Developeři částečně vyhloubili přední nádvoří, aby umožnili vstup přirozeného světla do suterénu, znovuotevřeli nádvoří a přidali terasovitý trávník.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: Chris Mosier
Zdroj: Macro Sea

6.1.2016 12:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist