Stoletá fara našla nové využití

Také vás potěší, když potkáte vkusně zrekonstruované stavení, které si i přes rekonstrukci dokázalo zachovat kouzlo a dobovou atmosféru? V Loučné nad Desnou se něco podobného povedlo u fary z přelomu 19. a 20. století.

0918-fara-1.jpg Celá galerie 16 Zdroj: Foto: Petr Soukup

Přestavbu provedli architekti z  Fandament architects s.r.o. Jejich cílem bylo zachování vnější skořápky domu, ale zároveň se nesnažili vytvořit stavení jako ze skanzenu. Směrem k hlavní silnici je provedena bílá fasáda v historizujícím stylu, na které zůstaly zachované původní okenní otvory. Nenápadný černý název kolemjdoucím napovídá novou funkci budovy.

Boční strana je obložená modřínovými latěmi pod úhlem 45°. Otvory jsou lemované bílými šambránami. Vzniklo tam také nové velké okno spojující krytou terasu s interiérem. Pod zastřešením vznikla letní zahrada pro hosty. Ocelová konstrukce jako čistě nový prvek je přisazená k původní hmotě domu. Dřevěné žebrování z modřínových fošen po levé straně od hlavního vstupu cloní od případných aut zásobování a parkování.

Nový krov – staré řemeslo

V interiéru vznikla rozlehlá místnost hostince. Nosné stěny jsou podepřené masivními ocelovými nosníky, které jsou v interiéru záměrně přiznané. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu. Ten je sice nový, ale odkazuje na původní tradiční řemeslo. Vyřezávané prvky respektují původní podobu krovu.

Kolem nově probouraných okenních ploch v bočních fasádách jsou vytvořené sedací boxy. V nich si člověk může pohovět, nebo si dokonce i lehnout a odpočinout po dlouhé cestě.

Volný průhled domem v podélném směru otevírá celý prostor hostince. Původní vstupní dveře byly zrenovovány a použity jako vstup na toalety. Nově umístěný krb v centrální části dispozice respektuje původní osovou souměrnost domu.

Interiér dolaďují detaily v podobě použitých prvků a materiálů – drátěné lustry s industriálním charakterem, tmavě modrá barva indigo na vlnitém štuku, bar obložený místní žulou, paroží nad krbem jako šperk. Všechny provedené zásahy se snaží reflektovat místo i dobu svého vzniku.

Můžete i přespat

Ve zbývajícím druhém podlaží vznikly tři apartmány s možností ubytování nejen pro hosty restaurace. Každý apartmán má své vlastní hygienické zázemí a kuchyňskou linku.

Zvolený obklad v koupelnách odkazuje na porcelán zdobený tradičním cibulovým vzorem. Stejný obklad, jen jinak aplikovaný, je také za kuchyňskou linkou.

Foto: Petr Soukup

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist