Stojan na víno – praktický doplněk a skvost v jednom

Pokud přemýšlíte o originálním dárku, zkuste zapátrat po stojanech na víno. Designéři vymýšlejí nápadité kousky, kterými jistě potěšíte své známé. A pokud si chcete udělat radost vy sami, není lepšího řešení. Pak už se můžete jen kochat pohledem na ty nejlepší vinné úlovky.

Ne vždy si můžete dovolit samostatnou místnost na vinařské skvosty nebo vinotéku, která víno chladí přesně podle jeho požadavků. Pokud pijete víno jednou za čas a vždy máte doma alespoň čtyři lahve do zásoby, schované někde za závěsem, poohlédněte se po kousku, který vám nejen poslouží, ale i ozdobí interiér.

Stojan na víno ze dřeva, z nerezu, ale i ze skla

Nejklasičtější stojany bývají ze dřeva, elegantnější jsou vyrobené z nerezu nebo ze skla. Výrobci přišli s mnoha kousky, které málem dokáží zastínit samotné víno. Originální tvary, kterým dodají lahve vína osobitost, by neměly chybět v žádné domácnosti, která přišla vínu na chuť.

Stojan na víno a jeho jedna nevýhoda

Jediná nevýhoda stojanů na víno je ta, že ne všechna vína v něm můžete skladovat. Je dobré vědět, že víno nemůže být ve stojanu věčně, málokterým totiž svědčí pokojová teplota. I přesto, že je víno dobře uzavřené, může se kvůli špatným podmínkám rychle zkazit. V takových případech se nebojte uložit stojan například do sklepa.

Bytové doplňky: inspirativní fotogalerie

POZOR: Víno rádo leží a nikoliv stojí! Stojan, který je ke stání nutí, je špatný stojan!

Kromě toho můžete víno uskladnit i ve speciální vinotéce, ve které si přímo navolíte teplotu. Pokud ale nejste opravdový znalec, většině vín z obchodů, které vás vyjdou na zhruba dvě stě korun, jeden nebo dva týdny ve stojanu v obýváku nijak neuškodí.

Nastudujte teplotu skladování i konzumace

Dobré je také vědět, jakou teplotu má mít víno při servírování. Stojan na víno totiž není všechno. Rozhodně nikdy nenalévejte návštěvě víno přímo ze stojanu. Šumivé šampaňské a sekty podávejte chlazené na teplotu kolem 7°C, bílá a růžová vína potřebují teplotu kolem 9 a 11°C, lehčí červená konzumujte při teplotě 10 až 12°C, ta těžší zvládnou i 15°C.

Každé víno od zodpovědného výrobce by však mělo mít teplotu skladování i konzumace uvedenou na obalu!

Martina Tlachová
Foto: shop-vino.cz, mylivingspace.co.uk, weddingwindow.com

26.5.2010 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist