Statek z 19. století se po rekonstrukci proměnil ve skvělé bydlení

Bývalý statek v historickém centru italského města Pecetto Torinese se díky citlivé rekonstrukci proměnil ve dva mezonetové byty, v nichž se potkává tradiční architektura s moderním bydlením.

11_ritmonio_sferico-architetti-nello-spazio_casa-om-3-1100x618.jpg Celá galerie 27 Zdroj: archiv Sferico Architetti

O celou rekonstrukci se postarala firma Sferico Architetti. Jejich úkolem bylo zachovat historickou strukturu budovy včetně typických konstrukcí z doby vzniku domu a integrovat do nich současné prvky.

Na vnější fasádě zůstaly neomítnuté cihly a staré kamenné zdi. Zpevnění a opravy byly realizovány pomocí oceli, která zůstala přiznaná. Okna byla osazena bezrámovými okny. Jelikož klenby nevykazovaly významné poškození, byly očištěné na cihlu, spáry vyspraveny a staly se součástí moderních interiérů.

Sanace budovy se netýkala pouze architektonického aspektu, ale také energetického. V budově byly provedeny vnitřní izolace stěn, okna s trojitým zasklením byla doplněna centralizovaným systémem větrání. Na střeše jsou umístěny fotovoltaické a solární panely, což vedlo ke zlepšení energetické náročnosti domu. Celá rekonstrukce tak dokazuje, že lze sladit historickou povahu domu s nejmodernějšími technologiemi.

Apartmán A

Větší z apartmánů s rozlohu 250 m2 se rozkládá na třech podlažích. Z haly vstoupíte do velkého obývacího pokoje s krbem, kde je obnovená cihlová klenba zdůrazněna obvodovým osvětlením a centrálním lustrem o průměru 2,5 metru.

Na obývák navazuje kuchyně tmavé barvy a čistých linií, které dynamicky kontrastují s přiznaným trámovým stropem. Dominantním prvkem tohoto bytu je monolitický „schodišťový blok“ antracitové barvy.

První patro je rozděleno na dvě části. V jedné je hlavní ložnice se šatnou. Ve druhé se nachází TV místnost a ložnice s koupelnou a balkonem.

Z tohoto patra se na míru přizpůsobeným železným schodištěm dostanete do podkroví, ve které se nachází další ložnice s koupelnou.

Apartmán B

Také menší, 150 m2 je rozdělen do tří pater, každé z pater má svou funkci – obývací pokoj, kuchyni a klidovou zónu.

Obývací pokoj byl umístěn do suterénu, kam denní světlo proniká skleněným stropem umístěným u paty francouzských dveří v přízemí. V přízemí je kuchyň, jídelní kout a koupelna.

Kuchyně je uspořádána čelně proti vstupním dveřím. Aby příchozí hned při vstupu nezískal dojem, že vchází přímo do kuchyně, byla mycí zóna opatřena velkými skládacími dveřmi, které po zavření vytvoří z kuchyně souvislou skříň.

Železná schodiště spojující jednotlivá podlaží byla vyrobena na míru tak, aby ladila s kuchyňským blokem a dalším nábytkem, který v kombinaci s LED pásy vytváří sugestivní scénáře.

V nejvyšším patře pod přiznaným trámovým stropem se nachází prostor na spaní, který se skládá ze dvou ložnic s vlastní koupelnou. V koupelnách byly použity baterie z kolekce Ritmonio Diametro35, které svým nadčasovým stylem plně odrážejí potřeby současného bydlení a zároveň zachovávají kouzlo stoletého domu.

29.9.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist