Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso!

Grilování k létu patří a žádná grilovačka se neobejde bez pořádného fláku masa či šťavnatého burgeru. O výsledku ale více než na vašem kuchařském umění rozhodne kvalita masa. Jen dobře zvolené maso dokáže povýšit tuctový steak na gurmánský zážitek. Které maso je pro fajšmekry a které zvládne udělat i naprostý začátečník?

(Zdroj: shutterstock.com)

Příprava masa na gril nemusí být nijak složitá. U kvalitního masa stačí použít těsně před vložením na gril sůl a pepř a výsledek bude famózní. Dokonale tak podtrhnete samotnou chuť masa. Hlavně to s dobou grilování nepřežeňte, abyste místo šťavnatého steaku neservírovali podešev.

Oblíbené je marinování a nakládání. I tady je dobré dodržet několik zásad, které by výsledek mohly pokazit. Například do marinády nepřidávejte sůl, která by z něj vytáhla šťávu, ještě než ho dáte na gril. Solte až těsně před samotným grilováním, někteří šéfkuchaři doporučují solit až poté, co maso stáhnete z grilu.

Velkým nešvarem je píchání do masa během přípravy. To vás připraví o drahocennou šťávu. Obracejte tedy zásadně pomocí kleští nebo obracečky a maso vždy nechte 5 minut odpočinout, aby se šťáva rozlila zpět do celého kusu masa.

Nejdůležitější zásady přípravy masa znáte, teď na výběr masa!

Hovězí je svatý grál grilování

Hovězí steak je právem hvězdou každého grilování. Jeho příprava skýtá ale mnoho úskalí, tím největším bývá přílišná kreativita kuchaře.

Při výběru hovězího dbejte na to, aby maso bylo dobře uzrálé a také prorostlé, protože tuk je nositelem chuti a dodá šťavnatost. Výborný steak si ugrilujete z nízkého roštěnce, hodí se ale i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso!
Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso! (Zdroj: Kosik.cz)

„Obecně lze grilovat víceméně jakoukoliv část hovězího – pokud ale nebude maso dostatečně vyzrálé a čerstvé, od grilovací katastrofy vás nic nezachrání,“ upozorňuje Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Také bezkonkurenčně nejlepší burger uděláte právě z hovězího. Chcete-li mít jistotu, že je mleté maso opravdu kvalitní, vybírejte od prověřených dodavatelů nebo si ho ještě lépe umelte sami. Maso by mělo mít alespoň 20 % tuku. Vhodné je přední hovězí z krku, které dodá burgeru šťavnatou chuť a na grilu se nevysuší.

Tip Living.cz: Nepoužívejte zmrazené maso, burger by špatně držel tvar a zmrazení by se odrazilo i v jeho chuti.

Vepřové na kotletu i žebírka

Vepřové maso je cenově příznivější než hovězí, chuťově se mu přitom směle vyrovná. Ne nadarmo je nejoblíbenějším masem, které v létě končí na grilu. Výhodou vepřového masa je navíc to, že nemusíte řešit jeho vyzrálost. Různých chuťových variací pak dosáhnete obměnou grilovacích marinád a samozřejmě volbou příloh.

Při výběru nikdy nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez.

Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso!
Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso! (Zdroj: shutterstock.com)

Žádná grilovací party se ovšem neobejde bez vepřových žebírek. Vyberte vždy taková, která na sobě mají hodně masa (tzv. vysoká žebra), a budete tak mít jistotu, že na nich i po grilování bude dostatek výborného a od kosti odpadávajícího křehkého masa.

Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, zkuste ugrilovat vepřový bůček. Jednak vás jeho nákup cenově nezruinuje, jednak jde o vynikající lahůdku, která už si našla místo i na českých grilovačkách.

Dietní drůbeží pro dámy

Drůbeží maso obsahuje malé množství tuku, je vždy libové, a tak nachází oblibu hlavně u dámské části garden party. Jeho příprava je ale zrádná, protože při nesprávném postupu snadno dojde k jeho vysušení.

Drůbež je na grilu velmi variabilní. Grilovat můžete celé kuře, ale i čtvrtky, prsa či stehna. Hitem bezesporu budou křupavá kuřecí křídla, kterým dodá šmrnc třeba medová marináda nebo chutná BBQ omáčka.

Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso!
Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso! (Zdroj: shutterstock.com)

Drůbež ale není jen kuře, například husí či kachní prsa budou vítaným zpestřením. Skvělým druhem masa na grilování je krůtí. Toto maso je pevné, přitom šťavnaté a jemné.

Na grilu nejčastěji připravujeme krůtí prsa, případně celé stehno. Klíčový je stejně jako u ostatních druhů masa jeho původ a čerstvost. „Krůtí maso je z výživového hlediska považováno za nejlepší druh drůbežího masa. Obrovskou roli ale hraje jeho původ. Pokud chceme opravdu chutné maso, měli bychom zvolit krůtí od dodavatele, který chová drůbež v přirozeném prostředí, nevystavuje ji zbytečnému stresu a krmí kvalitním krmivem,“ upozorňuje odborník na maso Balent.

Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso!
Staňte se králem grilovaček. Naučíme vás vybrat to nejlepší maso! (Zdroj: shutterstock.com)

Doba grilování

Nezbytným pomocníkem při grilování vám bude teploměr, kterým můžete měřit teplotu uvnitř pokrmů. Nestane se vám tak, že kuřecí bude uvnitř syrové nebo, že naopak přepečete drahé vyzrálé hovězí.

U každého masa si pohlídejte také teplotu grilu, dobu pečení a to, zda je nutné maso otáčet. Pokud budete grilovat často, pravděpodobně budete mít za chvíli všechny stupně a minuty v hlavě, v opačném případě je ale nejjednodušší řídit se návodem, který jste pravděpodobně získali spolu s vaším grilem. S tabulkou teplot a mobilem po ruce se nemusíte vůbec cítit trapně, záleží přeci na výsledku!

Publikováno: 03.06.2021, Autor: autor: Julie Veselá

Mohlo by vás dále zajímat

Pštrosí maso z Doubravice

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Reportáž o pštrosím mase, charakteristika masa, jak se maso krájí, inspirace, co z pštrosího masa uvařit.

Grilování na zahradě

Rádi grilujete a hledáte nové recepty? V naší reportáži se dozvíte zajímavé rady a recepty.

Gril v podobě lokomotivy

Domácí zahradní gril vyrobený svépomocí ze sudu,pluhu a částí akvária ve tvaru parní lokomotivy

Výroba kovového odkapávače

Návod na výrobu odkapávače.

Grilovaná krkovička

Grilovaná krkovička

Stolek pod gril

Stolek pod gril

ČTĚTE DÁLE

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.

Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy
Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy

Zahrada

Šachovnice v interiéru je nadčasovým motivem, který jen tak nevyjde z módy. Proč je tak populární a jak jej začleníte do svého domova?

Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem
Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem

Zahrada

Vytvořte si podzimní věnec ze slaměnek. Můžete ho zavěsit na dveře, nebo položit na stůl či komodu. Výroba není náročná a můžete zapojit i děti.

Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek
Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek

Zahrada

Volba a správné umístění kusového koberce do interiéru je zcela zásadní pro získání útulnějšího domova. Jak správně vybrat vhodný designový prvek?

Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku
Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku

Zahrada

Výběr mlýnku na kávu není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Je však zásadní. Pomůžeme vám se ve světě kávových mlýnků zorientovat a vybrat ten nejlepší.

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!
Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!

Zahrada

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá ze dřeva. Resp. aranžmá na kusu dřeva. Budete překvapeni, jak se taková nevzhledná věc může proměnit.

Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč
Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč

Zahrada

Svátek Památka zesnulých je den, kdy se snažíme navštívit hroby svých předků, zavzpomínat na ty, co už s námi nejsou, upéct dušičkové koláče.

Vytvořte bezpečný a pohodlný domov pro seniory, v němž se budou dobře cítit
Vytvořte bezpečný a pohodlný domov pro seniory, v němž se budou dobře cítit

Zahrada

Bydlení pro seniory by mělo být v prvé řadě zařízeno s empatií. Vytvořte ho podle toho, co mají rádi. Měli byste se řídit ale i jistými pravidly.

Připravte jezírko na zimní spánek
Připravte jezírko na zimní spánek

Zahrada

Zahradní jezírko potřebuje připravit na zimu, zvlášť pokud v něm máte okrasné květiny a také rybičky. Jen tak bude zase na jaře plnit svou funkci.

Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů
Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů

Zahrada

S dětmi na procházce rádi sbíráme podzimní plody. Doma se nám hromadí a nakonec je většinou vyhodíme. Co si z nich vyrobit věnec na dveře?

Připravte bazén na zimu i na příští rok
Připravte bazén na zimu i na příští rok

Zahrada

Péče o bazén na podzim je stejně důležitá jako během letní sezóny. Připravte ho na zimu důkladně tak, aby pro vás bylo koupání příští léto radost.