Jak správně používat myčku nádobí

Myčka nádobí ušetří mnoho času a námahy, při správném používání dokonce i značné finance. I myčku je ale potřeba podobně jako ostatní elektrospotřebiče správně používat. Jedině v takovém případě se myčka nádobí skutečně vyplatí.

Všechny myčky nádobí bez ohledu na typ, velikost nebo značku fungují na stejném principu. Mytí nádobí v myčce probíhá ve čtyřech fázích. První je předopláchnutí, při kterém se odstraní větší nečistoty a zbytky jídla. Druhá, nejdůležitější fáze, je samotné mytí. Voda se ohřeje na teplotu, kterou nastaví vybraný program, z dávkovače se uvolní mycí prostředek – gel, tablety nebo prášek a trysky všechno nádobí tlakem vody důkladně umyjí. Následně se z myčky odčerpá voda, pak se vypustí a proběhne třetí fáze, kterou je oplachování. Na závěr této části se nádobí opláchne horkou vodou a případně i leštidlem. Jako poslední proběhne sušení, při kterém se odpaří všechna vlhkost.

Aby celé mytí nádobí v myčce proběhlo opravdu důkladně, je především potřeba vše do myčky správně naskládat a vynechat to, co do myčky v žádném případě nepatří. Důležité je samozřejmě i ideální nastavení programu a teploty vody.

Moderní typy myček nádobí mají v programové výbavě tzv. poloviční náplň, kdy se umývá nádobí buď ve spodní, nebo v horní části myčky. To je ideální řešení, pokud máte nádobí méně a nejste schopni myčku zcela zaplnit.

Pokud máte starší typ bez této poloviční náplně, měli byste myčku zapínat pouze tehdy, když je skutečně plná. Nádobí, myté v nenaplněné myčce, se sice umyje také perfektně, ale ekonomicky je to zcela nevýhodné.

Doba a teplota mytí

Myčky mají různé automatické programy, které mají už předem nastavenou teplotu a dobu mytí. Správné zvolení programu a případné nastavení ideální teploty je pro kvalitní umytí nádobí, ale i úspory času a energií opravdu velmi důležité.

Mytí chce svůj čas!

Pokud se rozhodnete v rámci úspor a ekologie používat krátké mycí programy, příliš neušetříte. Krátký cyklus mytí totiž chybějící čas nahradí větším množstvím vody a především její vyšší teplotou – a právě ohřev vody a její množství jsou nejdražší.

Nejúspornější program je označovaný jako ECO. Nádobí se sice umývá delší dobu, ale spotřeba vody a elektřiny pro její ohřev je poměrně malá. U některých nejmodernějších myček jsou ještě velmi krátké programy, které spotřebují ještě méně energie než běžný ECO program, ale spotřeba vody se zvýší o 75 až 100 procent.

Krátké programy mají ještě jednu nevýhodu – špatně se rozpouští tuky a pak se navíc usazují v myčce a tu je potřeba častěji čistit. Myčku je potřeba čistit i při častém používání ECO programu, a to alespoň jednou za měsíc. Správný způsob čistění myčky je v návodu, většinou se používají speciální mycí prostředky a program s nejvyšší teplotou.

Teplota je důležitá

U mnoha typů je ale možné nastavit teplotu u programu i manuálně a takovém případě je určujícím faktorem míra zašpinění.

  • 40 °C je vhodná pro mírně zašpiněné nádobí
  • 50 °C je ideální pro nejlepší využití mycích prostředků
  • 60 až 65 °C se nastavuje u běžně špinavého nádobí, které je v myčce 1 až 2 dny
  • 70 °C se používá pro velmi zašpiněné nádobí, které je v myčce už déle než 3 dny
  • ECO – energeticky nejvíce úsporné, ale zároveň také u většiny typů nejdelší mytí

Jak správně vložit nádobí do myčky

V každé myčce jsou různé rošty a koše, které mají svůj význam. Jejich umístění je různé, liší se podle velikosti myčky i množství a výkonnosti trysek a otočných ramen. Využití tohoto vnitřního vybavení a správné naskládání nádobí nám pak ušetří čas, energii, vodu i mycí a čisticí prostředky.

Plná myčka je základem, ale měla by se zaplnit správně. Těžké nádobí, hrnce, kastroly a pekáče se dávají do spodní části myčky, lehké do horní. Do roštů se vkládají na stojato talíře, velké je dobré prokládat menšími. Na příbory a kuchyňské náčiní jsou určené košíky, pro snadnější manipulaci a ukládání po umytí dávejte jednotlivé druhy – lžíce, vidličky, nože atd. – k sobě. Skleničky se do myčky vkládají do horní části do takzvaných trnů na stojato, misky, hrníčky a podobné menší nádobí pak vyplní různá volná místa.

Co do myčky nedávat

Myčka nádobí sice umyje téměř vše, ale přesto byste do ní neměli vkládat:

  • kuchyňské nože – a to i kdyby vám výrobce nebo prodejce tvrdil, že je v myčce mýt můžete – v myčce se u nich totiž tupí ostří!
  • pánve, hrnce a ostatní nádobí s povrchem z teflonu – teflon v myčce postupně ubývá
  • dřevěné kuchyňské vybavení, jako jsou vařečky, prkénka, jídelní nože s dřevěnou rukojetí apod. – dlouhý pobyt ve vodě a následné rychlé vysušení dřevu nesvědčí, dřevo navíc absorbuje zápach i čisticí prostředky
  • plasty, u kterých není označení, že se mohou mýt v myčce – některé jiné plasty v myčce ztratí tvar a další svoje vlastnosti
  • hliníkové, měděné a stříbrné nádobí a předměty – prostředí myčky a čisticí prostředky jejich povrch poškozují
  • nádobí se zlacením nebo natištěnými obrázky a ornamenty – v myčce všechno zdobení postupně zmizí
  • některé druhy skleniček – především ty, u kterých není označeno, že se v myčce mohou mýt. Pokud sklo v myčce myjete často, používejte skutečně kvalitní mycí prostředky!
  • keramiku – pokud nemá kvalitní glazuru, popraská. Podobně dopadne i stará glazurovaná keramika

Naučte se svoji myčku využívat skutečně na maximum a nenechávejte ji pracovat jen na základě přednastavených programů! Přečíst si návod se vám skutečně vyplatí!

Text: Zdeněk Urban

5.4.2017 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist