Soukromý hangár slouží jako zázemí nejen letadlům

Zveme vás na prohlídku poněkud nestandardního interiéru. Jedná se totiž o soukromý letecký hangár. Budova je rozdělená na dvě části. Na halu, kde jsou letadla, a na obytnou dvoupatrovou část se společenským prostorem, s pokoji pro příležitostné přespání a „řídicím můstkem“ sloužícím ke sledování povětrnostních podmínek a komunikaci s piloty letadel.

17_hangar-valova-kvartyr-architekti-1100x618.jpgCelá galerie 21 Zdroj: Studio Flusser

Tato rekonstrukce patří do portfolia architekty Aleny Valové, které vznikalo ve spolupráci s galerií Kvalitář. V současné době vede společně se svým kolegou Jiřím Noskem vlastní ateliér KVARTÝR.

Původně šlo jen o změnu schodiště

„Interiér zázemí hangáru vznikl na přání energického manželského páru, jehož vášní je cestování a pozorování světa z paluby jejich ultralightu. Klienti si přáli současný reprezentativní interiér, kde by mohli příjemně trávit volný čas se svými přáteli,“ uvádí architektka Alena Valová.

Prvotním přáním majitelů bylo rekonstruovat pouze schodiště, ale nakonec se návrh rozšířil na úpravu prostor celého přízemí a podkroví obytné části. Došlo také k obnově fasády objektu, výměně oken, venkovního stínění a vytvoření nového zádveří v letištní hale.

Původní modrá barva fasády a střechy byla změněna na bílou a černou barvu. Členitá plastová okna arkýře byla nahrazena za velkoformátová hliníková okna. Zpevněné nevyhovující plochy před vstupem byly nahrazeny novou venkovní betonovou dlažbou.

A jak dopadlo schodiště?

Tříramenné dřevěné schodiště bylo nahrazeno schodištěm ocelovým vřetenovým, které v prostoru působí mnohem vzdušněji a koresponduje s materiálovou škálou použitou v interiéru. Nově vzniklá lamelová příčka tvoří transparentní zádveří, které poskytuje dostatečnou intimitu v obytné části, ale nebrání jedinečnému pohledu na zaparkovaná letadla.  Půlkruhový půdorysný tvar příčky umožňuje plynulejší pohyb osob.

„Rozhodli jsme se maximálně uvolnit stávající dispozice prostoru a nabídnout jedinečný průhled do samotné haly hangáru. Nově vzniklé ocelové schodiště v kombinaci s lamelovou příčkou tvoří transparentní zádveří, které poskytuje dostatečnou intimitu v obytné části, ale nebrání jedinečnému pohledu na zaparkovaná letadla.

Pětiúhelníkový arkýř poplatný době vzniku budovy byl v obou patrech upraven oplechováním nadpraží a parapetu, přirozeně tak kopíruje půdorysnou stopu lamelové příčky v přízemí. Zvolená paleta použitých materiálů podtrhuje industriální charakter celého objektu a jejich neutrální barevná škála je oživena výraznými akcenty červené barvy,“ vysvětluje Alena Valová.

Prostor pod parapetem v přízemí byl vyplněn plechovými skříňkami s úložnými prostory. V podkroví je parapet využit jako pracovní stůl „řídicího můstku“.

Probouranými otvory ve zdi je vidět do hangáru

Přízemí se nyní dělí na společenský prostor, kde se nachází kuchyňka, obývací část, prostor určený pro jednání u kulatého stolu a zázemí. Tam najdete kancelář, WC a technickou místnost.

Ubouráním příčky v přízemí byl zvětšen hlavní společenský prostor. Probouráním otvorů ve středně nosné zdi byly vytvořeny průhledy do haly hangáru. Letadla je tedy možné pozorovat jak z hlavního prostoru, tak z nově vzniklé kanceláře.

Na stropě je sádrokarton a na zemi stěrka

Lamelový strop v přízemí byl nahrazen sádrokartonem. Díky tomu bylo možné instalovat částečně zapuštěná velká kruhová svítidla, což přispělo k elegantnějšímu vzhledu jinak masivního orámování světel.

K vytvoření různé světelné atmosféry přispívají LED pásky, které kopírují půdorysný oblouk ocelové příčky a plechového nadpraží. Nad kruhovým dřevěným stolem bylo instalováno designové svítidlo firmy Deltalight.

Původní dlažba v přízemí byla demontována a nahrazena betonovou stěrkou. Stěrka se také opakuje na hlavní pohledové stěně obytné části, kde je umístěn plynový krb, který přispívá k útulné atmosféře a zlepšuje tepelný komfort místnosti.

Trámy v podkroví byly natřeny na bílo

V podkroví došlo ke zrušení jednoho z pokojů a k ubourání dvou příček, čímž se hlavní prostor více otevřel a poskytl nové místo k setkávání. Světlá výška chodby vedoucí k pokojům byla snížena sádrokartonem. Dřevěné prvky podkroví společenské části zůstaly odhaleny, takže byla zachována monumentalita tohoto prostoru.

Původní smrkové podbití krovu, kleštiny a rámy střešních oken byly přetřeny bílou barvou.

Na podlaze je zátěžový koberec s vyšším chlupem v tmavé barvě, který spolu s černě vymalovanou stěnou skvěle kontrastuje s jinak bílým interiérem.

Stylovou tečkou je nasvícení podkroví světelnými lištami, LED pásky na kleštinách a designovými svítidly, připomínajícími vznášející se letadla.

2.1.2019 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist