Smetanový dezert s jablky, švestkami a ořechy

Přestože jsme se v naši rubrice doposud dezertům nevěnovali a nebude to ani v budoucnu příliš časté, dovolujeme si vám pro tentokrát nabídnout recept, který je velice jednoduchý, ale jehož výsledkem budete jistě potěšeni či dokonce příjemně překvapeni. Pro mne je na něm sympatické především spojení chuti tří pro českou kotlinu velice typických ingrediencí: vařených jablek, sušených švestek a vlašských ořechů se zjemňující a vše prostupující kysanou smetanou.

Poklady českých zahrad

Bývá bohužel obvyklé, že pod pojmem dezert se většině Čechů vybaví klasické zákusky plné máslového krému či jiné kalorické bomby. Alternativou bývá naopak celá řada dezertů tak zvané „zdravé výživy.“ Přesto lze nalézt recepty, které spojují typicky české prvky a kombinace s lehkostí a snadnou stravitelností. Jedním z nich by mohl být i náš dnešní dezert. Jeho základ tvoří tři plody, které snad lze považovat pro českou kulturu za téměř nejtypičtější. Stromy, které je plodí, pak můžeme nalézt na každé druhé zahradě a přesto na jejich chuť v záplavě exotického ovoce často až macešsky zapomínáme. Přitom právě kvalita českých jablek, švestek či vlašských ořechů je vynikající a jedinečná.

 
Sušené a zavařené plody

Je pochopitelné, že z našich stolů již obvykle vymizelo ovoce, uchovávané v podobě kompotů, či sušených plodů. Máme totiž možnost nahradit jej čerstvým ovocem, které je dostupné téměř po celý rok. Připravujeme se tak ale o chutě, které by nám měly být až „geneticky blízké“. Právě jejich spojení, je základem našeho dnešního dezertu, který, jak věřím, vám připomene ony již pozapomenuté chutě let minulých.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Síla v prostotě a jednoduchosti

Jablka oloupeme a spolu se sušenými švestkami nakrájíme na plátky. Přidáme do vařící vody a se lžící medu a trochou citrónové šťávy vaříme asi 10 minut. Můžeme přidat kus skořice v celku i několik celých hřebíčků. Po uvaření (musíme dbát na to, aby jablka nebyla příliš měkká) zcedíme, odstraníme koření a necháme vychladnout. Do skleněné nebo porcelánové mísy přidáme nahrubo nakrájená jádra vlašských ořechů a promísíme s uvařenými a již vychladlými plody. Přidáme kysanou smetanu, opět promísíme a necháme na několik hodin uležet v chladnu, aby se chutě spojily. K takovémuto dezertu lze podávat jako doplněk či jako digestiv klasickou českou slivovici, nejlépe domácí. Stejně tak bude skvělým partnerem pálenka z jablek či rovnou calvados nebo hruškovice.

Věřím, že náš recept vás potěší a že může být příjemným a ne příliš těžkým závěrem třeba i slavnostní večeře. Budete-li mít potřebu jej obohatit, mohu doporučit nahradit sušené švestky kupříkladu sušenými fíky a jablka třeba hruškami. Vznikne tak variace, která dostane jiný nádech, ale zachová si základní charakter tohoto dezertu.

Dorty – inspirativní fotogalerie

 
Otto Jansky
Foto: autor

Suroviny pro přípravu

1/2 kg jablek

150 g sušených švestek

50 g vyloupaných jader vlašských ořechů

300 g kysané smetany

1 lžíce medu

1 lžička citrónové šťávy

celá skořice
celý hřebíček
Další recepty
19.4.2006 1:00
Více o tématu: stromy

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist