Smetanové brambory se špenátem a sýrem raclette

Gratinované neboli zapékané brambory se sýrem patří k tradičním jídlům ve francouzském Savojsku či v některých švýcarských regionech. Dnešní recept vychází z těchto inspirací, ale používá některých menších obměn. Pokrm je obohacen o čerstvý listový špenát, brambory se dusí či opékají na smetaně a jako sýr pro roztavení jsme pro tentokráte vybrali francouzský poloměkký raclette.

Kvalitní sýr jako základ

Tradice pokrmů využívajících roztavené či zapečené sýry je spojena především s alpskými regiony Švýcarska a Francie. Savojsko, známé svými sýry jako beufort či reblochon, se může pyšnit mnoha kombinacemi sýrů a brambor. Kvalita zmíněných sýrů dovoluje vnímat takovýto v zásadě jednoduchý a prostý pokrm jako jedinečnou delikatesu. My jsme si dovolily pro dnešní recept vybrat doplněk v podobě čerstvého listového špenátu, ale v savojském duchu bude rozhodně obohacení takovýchto zapékaných brambor čerstvými lesními houbami. V naší lokalitě bych zcela jistě doporučoval lišky nebo suchohřiby. Protože však ještě není ona správná houbařská sezóna, bude čerstvý špenát jistě dostupnější a dodá celému jídlu jarní a přece jen o něco lehčí charakter.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Brambory nepředvařujeme, ale dusíme

Na rozdíl od řady receptů nebudeme brambory vařit v páře či dokonce předvařovat, ale syrové, nakrájené na plátky je spolu s cibulí budeme nejdříve opékat na másle v těžším hrnci či na pánvi. Jakmile se začnou brambory přichytávat či opékat, vždy mírně podlijeme sladkou smetanou (10 – 12%) a za stálého míchání dusíme. Pokračujeme takto asi 20 minut. Velká část smetany se tímto postupem vsákne do brambor a tak získají konzistenci na půl opečenou a napůl uvařenou. Smetana však rozhodně zjemní jejich chuť a připraví je pro „zásnuby“ se sýrem. Ke konci tohoto procesu brambory osolíme a přidáme mletý bílý pepř.

Špenát a smetana

Pečlivě proprané a vybrané listy čerstvého špenátu nakrájíme na asi 1 cm dlouhé proužky a přidáme k bramborám. Dodáme zbytek smetany a opět dusíme. Rovněž kombinace špenátu a sladké smetany je velice osvědčená a přispěje k důležitému propojení chutí celého pokrmu. Asi po dalších 10 minutách až špenát slehne a odpaří se část jeho vody můžeme přidat ještě nasekanou čerstvou petrželku a majoránku, která bývá v české kuchyni pro bramborové pokrmy věrnou družkou.

Zapékáme nejlépe v kamenině

Hotové brambory se špenátem vložíme do zapékací kameninové misky (může být samozřejmě kovová nebo skleněná, ale kamenina bývá pro tyto účely nejlepší – vytváří a udržuje konstantnější druh tepla než kupříkladu litina či železo obecně). Přidáme asi 300 g nahrubo strouhaného (nebo krájeného) sýru raclette nebo reblochon a dáme do trouby asi na 180°C. Sýr by se měl rovnoměrně roztavit, ale neměl by mít zcela tvrdou a opečenou krustu. Míra roztavení a opečení je ponechána na vaší volbě. Brambory tedy zapékáme v rozmezí od 10 do 25 minut. Abychom v našem gastronomickém tavícím kotli Evropy přinesli novou inspiraci, vybrali jsme pro tentokráte víno ze zcela odlišné oblasti než odkud pochází naše původní inspirace. Věrni však zůstaneme alespoň tradiční odrůdě. Vybrali jsme pro dnešní příležitost pinot noir (rulandské modré) z Rumunska, který na našem trhu distribuuje společnost Prahova Valley. Přestože rumunská vína se vždy nevyznačují důvěryhodným příslibem kvality, o této značce lze říci, že vykazuje již řadu let kvalitu stabilní. Pinot noir z roku 2002 nese označení reserva, což obvykle zaručuje proces zrání v dubových sudech minimálně po dobu 6 měsíců. Víno je plné, vyzrálé, harmonické a nechá-li se alespoň hodinu dekatovat, chuťově se zaoblí a bude pro zapékané brambory se sýrem příjemným společníkem.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přípravu
¾ kg brambor
300 g sýru raclette nebo reblochon
300 g čerstvého listového špenátu

1 cibule
3 dcl sladké smetany

30 g másla
bílý pepř
zelená petrželka
čerstvá majoránka
Další recepty
Otto Jansky
Foto: autor
14.6.2006 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist