Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?

Smažák je česká klasika na talíři, která vládne v létě snad úplně v každém kempu. Kdo z nás by jej nemiloval? Může se jíst s bramborami, kroketami, ale úplně nejlepší přílohou jsou hranolky s tatarkou. Variací je nespočet. My však známe jednu, která by nikoho z nás ani nenapadla. Její jednoduchost a přitom hravost je až obdivuhodná. Sýrové minirolky nás budou bavit nejen na talíři, ale už jejich příprava bude pro nás velkou zábavou.

smazak-je-ceska-klasika-1100x618.jpg Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Smažák je česká klasika

Klasický smažák je naprostou klasikou pro každého Čecha. My však dnes přijdeme na kloub jedné variaci, která nás překvapí nejen svou hravostí, ale hlavně jednoduchostí, s kterou si ji můžeme připravit. Během pár okamžiků dokážeme vykouzlit pokrm, za který se nemusíme vůbec stydět, a podávat jej můžeme nejen s bramborami, ale báječně se k němu hodí i krokety a hranolky.

Suroviny na smažák:

  • 100 g plátkového sýra
  • 100 g plátkové šunky
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • tatarka

Pro výrobu sýrových rolek budeme potřebovat 100 g plátkového sýra a stejnou gramáž vepřové šunky. Jedná se o množství na 5 porcí tohoto vychytaného jídla. Dále budeme potřebovat klasické suroviny na trojobal, což je mouka, vejce, strouhanka a samozřejmě nesmí chybět tatarská omáčka. Začneme šunkou. Ta musí být vepřová a hlavním požadavkem je její čtvercový tvar. Položíme si tedy na prkénko plátek vepřové šunky. Na tento plátek uzeniny položíme plátek sýra a společně obě ingredience zamotáme do úzké ruličky. Stejným způsobem si zatočíme všech 5 plátků šunky společně se sýrem. Zabalené rolky vložíme do plastové misky tak, aby se nám nerozmotaly, a vložíme je přes noc do lednice. V ideálním případě můžeme nechat předpřipravené rolky v lednici celý den.

Jakmile uplyne potřebná doba, vyjmeme rolky z lednice a pustíme se do dalšího kroku. Tím je klasický trojobal. Připravíme si tedy 3 talíře či misky, kde do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého vyklepneme vajíčko a do třetího přijde strouhanka. Sýrové rolky budeme muset obalit hned 2krát, aby nám nevytekl sýr. Jemně si vyšleháme vajíčko a pustíme se do obalování. První minirolku vložíme nejprve do hladké mouky, posléze do vajíčka a naposledy do strouhanky. Trojobal budeme opakovat ještě jednou, abychom měli minirolku pečlivě obalenou. Naprosto stejným způsobem obalíme všech 5 připravených ruliček.

Nyní už náš čeká pouze smažení. Do pánve nalijeme olej. Pro správné smažení musí být olej pořádně rozpálený. Do rozpáleného oleje vložíme minirolky a smažíme. Během tohoto procesu musíme rolky obracet, aby se nám nepřipekly. Usmažené ruličky vyjmeme z oleje a položíme na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Zbavíme se tak přebytečného oleje. Sýrové rolky jsou již připravené ke konzumaci.

Podávat je můžeme, s čím jen chceme. Nejoblíbenější volbou jsou však hranolky, u kterých však v žádném případě nesmí chybět tatarská omáčka.

27.4.2023 12:38 | autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Více o tématu: smažáksmažený sýr

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist