Sledujte seriál o moderní kuchyni, díl I

Jak vlastně vypadá ona „moderní“ kuchyň a co by všechno měla umět? V čem je jiná, než kuchyně našich babiček? A víte, že jedním z jejich důležitých parametrů je výška a mluvíme –li o výšce pracovní desky, tak to není totéž, co výška varného a nebo mycího centra? Sledujte seriál o moderní kuchyni.

Moderní kuchyň musí být v prvé řadě navržená pro vás, tedy tzv. ušitá na míru, stejně jako šaty od krejčího. A stejně, jako v případě oněch šatů, i u kuchyně je rozdíl, je –li navržená pro člověka s vysokou postavou a nebo pro podprůměrně vzrostlou osobu, která to má všude „víc daleko“ a pro kterou by mohlo být standardní výškové uspořádání obtížně dostupné.

TIP: zvažte, zdali není právě pro vás pohodlné mít např. varné centrum níž, než pracovní desku. Varné centrum není vysoké tak, jako jeho varná deska, ale v rámci obslužnosti se uvažuje výška varného centra jako výška horní hrany hrnce, který na plotýnce stojí.

TIP 2: stejně tak, jako je výška varného centra vlastně výškou varné desky plus výška hrnce, který na ní stojí, tak podobně se uvažuje výška mycího centra, tedy dřezu, jehož hloubka výšku vlastně snižuje. Teprve až dno dřezu je vlastně tou „operační-manipulační výškou“.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Je to všechno jen a jen o vás

V moderní kuchyni by mělo být vše po ruce. Existuje mnoho pravidel, ale stejně tak, jako má řemeslník ve své dílně nářadí právě na tom svém a nikoliv jiném místě (a těžko vám vysvětlí proč právě tam a ne jinde), tak i kuchař bude mít svou kulinářskou dílnu proorganizovanou podle nějakého osobního klíče.

a/ rozhodně platí, že těžké věci – kastroly, hrnce, pekáče a vůbec tzv. černé nádobí patří dolu, tedy do spodních skříněk.

b/ porcelán, sklo a vše křehké má své místo v horních skříňkách

c/  a „nástroje“, čili příbory, vařečky, měchačky a jiní pomocníci pak „doprostřed“ výšky, tedy do šuplíků pod úrovní pracovní desky kuchyňské linky, případně do závěsných programů umístěných ve stejné „manipulační“ výšce.

TIP 3: velmi praktické je umístění trouby nikoliv pod varnou desku, čili „na zem“, ale naopak do takové výšky, abyste se nemuseli ohýbat, když z ní něco (těžkého) vytahujete.

Red.
Foto Gorenje, Koryna, Sedlák interiér, kuchyně Hanák

4.8.2008 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist