Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody

Dlouho jsme se těšili, až ochutnáme úžasnou chuť čerstvých rajčat, ve které se vyváženým poměrem snoubí kyselé a sladké tóny. Kdo si rajská jablka pěstuje sám, ví, že úrodu málokdy dokáže zkonzumovat a je třeba ji zpracovat. Jen tak si můžeme letní plody vychutnávat ještě v zimě. Přinášíme pár skvělých receptů.

(Zdroj: shutterstock.com)

Rajská jablka patří mezi nejoblíbenější zeleninu. A právem. Nejlepší jsou doma vypěstovaná. Kdo nemá tu možnost, může využít výhodné sezonní ceny rajčat v biokvalitě, která jsou pěstována a chutnají stejně, jako by pocházela z domácí produkce. Ekologičtí zemědělci při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva. Bio rajčata tak budou obsahovat vitaminy a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na biofarmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes faremní e-shop či prostřednictvím bedýnkových systémů.

Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody (Zdroj: shutterstock.com)

Benefity rajčat

Kromě skvělé chuti jsou rajská jablka prospěšná i pro naše zdraví. Obsahují mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály.

Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezona krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit. Máme pro vás pár skvělých receptů.

Čtěte také:

Rajčatová omáčka za studena

  • 1 kg rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • šťáva z citronu
  • bio bazalka
  • sůl a pepř na dochucení

Rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.

Dáváme do suchých čistých sklenic a na povrchu zakápneme olivovým olejem. V ledničce toto pesto vydrží maximálně několik týdnů. Podáváme na těstoviny.

Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody (Zdroj: shutterstock.com)

Nejlepší domácí kečup

  • 1 kg rajčat
  • 1 ks cibule
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 ml jablečného octu
  • asi 100 ml vody
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka mleté skořice
  • špetka nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička mleté papriky
  • 3 kuličky pepře

Pokrájená rajčata a cibuli vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření je lepší zabalit do pytlíku, aby se později dobře vyndávalo. Za občasného míchání vaříme asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15–20 minut při teplotě 90 stupňů.

Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody (Zdroj: shutterstock.com)

Domácí sušená rajčata

  • 1 kg rajčat
  • 8 stroužků česneku
  • hrst sušené bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • špetka chilli papričky dle chuti
  • sůl

Na plech rozložíme pečicí papír, na který klademe čistá přepůlená rajčata. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 °C stupňů, poté snížíme teplotu na 120 °C a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 °C pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.

Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody (Zdroj: shutterstock.com)

A co vy? Máte nějaký osvědčený recept, jak zpracovat rajčata? Podělte se o něj s námi v diskuzi.

text: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce, foto: shutterstock.com

Publikováno: 31.07.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Pomerančovo-rajčatová marmeláda

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jestli jste i vy domácí gurmáni a nebaví vás fádní chutě marmelád z běžného ovoce, tak si zkuste připravit delikátní marmeládu podle receptu paní Boženky Dvořákové.

Pizza z pánvičky

Pizza na pánvičku nepatří, to ví přeci každý. Ovšem recept Ládi Hrušky bez kynutí, je naprosto parádní.

Jednoduchý recept na fazolový guláš od Pepy Matějíčka

Jednoduchý recept na fazolový guláš od Pepy Matějíčka není úplně bez masa, ale snadný a rychlý je rozhodně.

Jak vyrobit čatní z nezralých rajčat

Nedozrála vám na zahradě rajčata? Udělejte z nich lahůdkové čatní podle Evina receptu.

Zapečený lilek se sýrovou omáčkou

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme neobyčejnou zeleninu. Budeme vařit zapečený lilek se sýrovou omáčkou.

Nekynutá pizza

Máte chuť na pizzu a nechce se vám dělat kynuté těsto? Můžete zkusit nekynuté těsto z jogurtu.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.