Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody

Dlouho jsme se těšili, až ochutnáme úžasnou chuť čerstvých rajčat, ve které se vyváženým poměrem snoubí kyselé a sladké tóny. Kdo si rajská jablka pěstuje sám, ví, že úrodu málokdy dokáže zkonzumovat a je třeba je zpracovat. Jen tak si můžeme letní plody vychutnávat ještě v zimě. Přinášíme pár skvělých receptů.

shutterstock_2001806429-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Rajská jablka patří mezi nejoblíbenější zeleninu. A právem. Nejlepší jsou doma vypěstovaná. Kdo nemá tu možnost, může využít výhodné sezonní ceny rajčat v biokvalitě, která jsou pěstována a chutnají stejně, jako by pocházela z domácí produkce. Ekologičtí zemědělci při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva. Bio rajčata tak budou obsahovat vitaminy a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na biofarmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes faremní e-shop či prostřednictvím bedýnkových systémů.

Benefity rajčat

Kromě skvělé chuti jsou rajská jablka prospěšná i pro naše zdraví. Obsahují mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály.

Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezona krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit.

Rajčatová omáčka za studena

  • 1 kg rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • šťáva z citronu
  • bio bazalka
  • sůl a pepř na dochucení

Rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.

Dáváme do suchých čistých sklenic a na povrchu zakápneme olivovým olejem. V ledničce toto pesto vydrží maximálně několik týdnů. Podáváme na těstoviny.

Nejlepší domácí kečup

  • 1 kg rajčat
  • 1 ks cibule
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 ml jablečného octu
  • asi 100 ml vody
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka mleté skořice
  • špetka nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička mleté papriky
  • 3 kuličky pepře

Pokrájená rajčata a cibuli vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření je lepší zabalit do pytlíku, aby se později dobře vyndávalo. Za občasného míchání vaříme asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15–20 minut při teplotě 90 stupňů.

Domácí sušená rajčata

  • 1 kg rajčat
  • 8 stroužků česneku
  • hrst sušené bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • špetka chilli papričky dle chuti
  • sůl

Na plech rozložíme pečicí papír, na který klademe čistá přepůlená rajčata. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 °C stupňů, poté snížíme teplotu na 120 °C a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 °C pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.

Máte nějaký osvědčený recept, jak zpracovat rajčata? Podělte se s ním v diskuzi.

16.8.2021 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist