Domů > Recepty > Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Sezona rajčat začíná. Nejoblíbenější recepty na zpracování úrody
Dlouho jsme se těšili, až ochutnáme úžasnou chuť čerstvých rajčat, ve které se vyváženým poměrem snoubí kyselé a sladké tóny. Kdo si rajská jablka pěstuje sám, ví, že úrodu málokdy dokáže zkonzumovat a je třeba ji zpracovat. Jen tak si můžeme letní plody vychutnávat ještě v zimě. Přinášíme pár skvělých receptů.
Rajská jablka patří mezi nejoblíbenější zeleninu. A právem. Nejlepší jsou doma vypěstovaná. Kdo nemá tu možnost, může využít výhodné sezonní ceny rajčat v biokvalitě, která jsou pěstována a chutnají stejně, jako by pocházela z domácí produkce. Ekologičtí zemědělci při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva. Bio rajčata tak budou obsahovat vitaminy a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na biofarmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes faremní e-shop či prostřednictvím bedýnkových systémů.
Benefity rajčat
Kromě skvělé chuti jsou rajská jablka prospěšná i pro naše zdraví. Obsahují mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály.
Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezona krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit. Máme pro vás pár skvělých receptů.
Čtěte také:
- Recepty: Domácí rajčatová polévka
- Tipy a recepty pro chytrý hrnec
- Recepty: Domácí karbanátky plněné mozzarellou
Rajčatová omáčka za studena
- 1 kg rajčat
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z citronu
- bio bazalka
- sůl a pepř na dochucení
Rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.
Dáváme do suchých čistých sklenic a na povrchu zakápneme olivovým olejem. V ledničce toto pesto vydrží maximálně několik týdnů. Podáváme na těstoviny.
Nejlepší domácí kečup
- 1 kg rajčat
- 1 ks cibule
- 100 g třtinového cukru
- 60 ml jablečného octu
- asi 100 ml vody
- 2 ks bobkového listu
- špetka mleté skořice
- špetka nového koření
- špetka muškátového oříšku
- lžička mleté papriky
- 3 kuličky pepře
Pokrájená rajčata a cibuli vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření je lepší zabalit do pytlíku, aby se později dobře vyndávalo. Za občasného míchání vaříme asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15–20 minut při teplotě 90 stupňů.
Domácí sušená rajčata
- 1 kg rajčat
- 8 stroužků česneku
- hrst sušené bazalky
- extra panenský olivový olej
- špetka chilli papričky dle chuti
- sůl
Na plech rozložíme pečicí papír, na který klademe čistá přepůlená rajčata. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 °C stupňů, poté snížíme teplotu na 120 °C a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 °C pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.
A co vy? Máte nějaký osvědčený recept, jak zpracovat rajčata? Podělte se o něj s námi v diskuzi.
text: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce, foto: shutterstock.com