Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy

Příroda nám každoročně nabízí své bohatství v podobě divokých květin či dřevin a my je míjíme nevyužité. Naučíme vás vyrábět sirupy a med, které nejenže dobře chutnají, ale dodají našemu tělu sílu a zdraví.

serikovy-sirup-1-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Jako bychom zapomněli na vše, co pro naše předky bylo naprostou samozřejmostí. Nekupovali dovážené ovoce a zeleninu v supermarketech, ale brali si v přírodě a na zahradách, co jim příroda nabízela.

Proč si kupovat rukolu, když mladé listy pampelišky chutnají podobně a jsou nabité vitaminy a minerály? Proč kupovat dovážená sladká dochucovadla, když med z květů pampelišek chutná a sladí stejně dobře? Proč ze zahrady vykopáváme keře bezu černého jako obtížný plevel, místo abychom využili jeho květy a na podzim plody pro výrobu sirupů nebo vína?

Sběr bylin v přírodě má svá pravidla. Nebudeme sbírat ty, které jsou vzácné a chráněné, i kdyby jich zrovna v našem lese rostl dostatek.

Také nepoužijeme nic, co roste podél polí, které jsou intenzivně ošetřována umělými hnojivy a postřiky. Na černý bez nebo kopřivy si zajdeme k lesu, který sousedí s loukou. Pampelišky a jiné jedlé květy si můžeme otrhat na zahradě, kde nepoužíváme umělá hnojiva. Levanduli si vypěstujeme na záhonku.

Stejně tak nesbíráme byliny u cest a silnic, aby nebyly plné prachu. Myslete na to, že by se neměly před použitím prát ve vodě, abychom se nepřipravili o cenný pyl, a tak používáme rostliny v co největší čistotě.

Vařené nebo za studena?

Připravili jsme pro vás několik receptů napříč jarní i letní sezonu. Můžete si tak na zimu vyrobit celou zásobu chutných a voňavých sirupů z květin či ovoce a také pampeliškový med! Zvolená metoda, kdy výsledný produkt převaříme, je sice připraví o část vitaminů a léčivých látek, ale zase máte jistotu, že vám vydrží do příštího roku.

Většinu z nich můžete připravovat i metodou za studena (na internetu najdete, jak na to), která zachová všechny jejich látky, ale zase vydrží jen několik týdnů v chladničce a po otevření se musí co nejdříve spotřebovat.

A poslední rada: Používejte kvalitní produkty bez zbytečných aditiv, chemicky neošetřované a pokud možno v BIO kvalitě. Děláte to pro sebe, tak nešetřete. 😊

Pampeliškový med

Potřebujeme:

  • 5 plných hrstí květů smetánky lékařské
  • 1 hrst čerstvých listů meduňky
  • 300 g světlého třtinového cukru
  • 2 citrony s chemicky neošetřovanou kůrou
  • 1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

Postup:

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1–2 hodiny.

Šeříkový sirup na letní limonádu

Potřebujeme:

  • 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
  • 1 zralé granátové jablko
  • 250 g třtinového světlého cukru
  • 1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

Postup:

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy.

Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše, co se povede – získáte tak silný základ na sirup.

Směs oslaďte a začněte zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Bezový sirup

Potřebujeme:

  • 4,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • 4 BIO citrony nebo citrony bez kůry
  • bezové květy

Postup:

Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydezinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty a broučky. Přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou.

Druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí.

Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup. Vysoká teplota ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem.

Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Domácí levandulový sirup

Potřebujeme:

  • 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
  • 1 BIO citron
  • 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta
  • 1 lžička kyseliny citronové Labeta
  • 150 g třtinového cukru

Postup:

Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin.

Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Borůvkovo-levandulový sirup

Co potřebujeme:

  • 0,5 l borůvek
  • 300 g Třtinového želírovacího cukru Labeta
  • 0,5 lžičky Kyseliny citronové Labeta
  • pár stonků levandule
  • půlka citronu
  • případně voda na doředění

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit, a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý.

Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

15.4.2020 10:30 | autor: Jana Truksová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist