Jak se staví sen s levitující knihovnou v paneláku

Panelákový byt z počátku devadesátých let nezapře dobu svého vzniku – otřesná, v té době tolik oblíbená oranžová na stěnách, zastaralý nábytek a k tomu obvyklé neřesti panelové výstavby. Jak dokázali vtěsnat kuchyni, obývák postel na spaní a pracovnu do jediné místnosti?

designeri-1100x618.jpgCelá galerie 16 Zdroj: FTV Prima

Katka se do panelákového bytu nastěhovala hned po výstavbě. Vychovala tam své dvě dcery a syna, prožila peklo s prvním a druhým manželem a štěstí se současným partnerem a také chvíle bezmoci, když se snažila dostat svou druhorozenou dceru z následků nádoru na mozku. Nyní přišel čas vymést z bytu duchy minulosti i staré ošuntělé vybavení a zařídit ho v moderním duchu, tak aby to vyhovovalo jeho obyvatelům.

Jak se to všechno vejde?

Proměny se dočkaly společenské prostory: Obývací pokoj neslouží jen k setkávání, ale i jako pracovna a po rozložení gauče i jako ložnice. Kuchyň má dávno svá nejlepší léta za sebou. Na designérech bude vytvořit multifunkční prostor, který bude plnit všechny funkce a zároveň nabídne soukromí při spánku.

Základem proměny se stala velká levitující konstrukce ze dřeva a kovu, která místnost rozděluje, ale protože je průhledná, rodina spolu může komunikovat. Velkým přínosem je i nové místo na spaní, které vzniklo v tzv. spací nice. Vstup do ní vede přes posunovací dveře.

Celá proměna se ponese v barvách bílé, antracitové a dekoru břízy, vše rozjasní doplňky ve žluté barvě. Katka s rodinou upřednostňují moderní styl, ale jinak nemají žádné zvláštní požadavky. Co na to designéři?

Očima designérů

Marek Povolný s Andreou Hylmarovou se shodují, že najít optimální řešení museli doslova vysedět: „Původní prostor měl klasické neřesti paneláků, ale zásadním problémem bylo umístit mnoho funkcí na nevelký prostor jednoho pokoje. Největším „oříškem“ se stala zavěšená truhlářská konstrukce knihovny a odkládacích prostor pro kuchyň, přecházející do jídelního stolu. Bylo nutné celou konstrukci co nejvíce odlehčit, protáhnout spolehlivě kabeláž a vymyslet uchycení do stropu. Provázali jsme kuchyň s obývacím pokojem – tím pádem se prostor opticky zvětšil. Zároveň jsme vytvořili oddělený spací kout pro dospělé, kteří dříve spali na rozkládací sedačce.“

„Nejvíce jsme asi pyšní na nápad s levitující knihovnou, která zároveň slouží jako úložný prostor pro kuchyň. Díky této konstrukci, která působí velmi vzdušně, jsme spojili původně plnou příčkou oddělené prostory pro přípravu jídla a obývák. I když sedíte v obýváku, máte stále vizuální kontakt skrz knihovnu s osobou připravující jídlo v kuchyni a obráceně. Díky absenci nohou a jakékoli podpory, vše působí velmi lehce a záměrně až nelogicky. Subtilní jídelní stůl je propojen s touto truhlářskou konstrukcí a vytváří dojem, že celou tíhu nese on. Styl je jednoznačně současný a moderní. Odpovídá i přání majitelů, kteří chtěli bydlet v novém soudobém interiéru,“ popisují koncepci proměny.

„Jelikož jsme museli trochu čarovat a vytvořit dojem většího prostoru, než doopravdy je, zvolili jsme velmi jemné světlé tóny jako základ. Tvoří jej bílá barva na stěnách, v kuchyni, truhlářských konstrukcích v kombinaci s březovou překližkou. I podlaha je světlá – světle šedé marmoleum, které dotváří neutrální obal pokoje, do kterého jsme potom naopak velmi kontrastně vložili „černou krabici“ na spaní, natřenou antracitovou barvou. Přiznali jsme tím tento nově vložený prvek a nesnažili se ho ničím zamaskovat,“ uzavírají spokojení designéři popis řešení.

Tento díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 5. června od 21:30 na Primě.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

2.6.2017 9:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist