Z rozpadlé barabizny se stala chlouba města Náchod

Podkrovní byty se obzvlášť v posledních letech stávají stále oblíbenějším a vyhledávanějším místem k bydlení. Neobvyklé prostory s výjimečnými výhledy dodávají životu v podkroví punc originality a vytváří tak neopakovatelnou atmosféru pro spokojené žití. Prostory s vlastní historií okouzlily i rodinu z východních Čech, která rozpadlému domu navrátila jeho lesk a krásu.

Secesní dům okouzlil dnešní majitele jedinečnou atmosférou

Východní Čechy, kde se činžovní dům nachází, byly pro majitele jasnou volbou. Oba z této oblasti pocházejí, přirostla jim k srdci a po studiích se proto rozhodli vrátit. Nikdy toho zatím nelitovali, protože zde objevili zajímavý objekt z roku 1912, v němž si vybudovali krásné bydlení.

Část domu se rozhodli pronajímat a v půdních prostorech si pro sebe vybudovali byt 3 + 1.

K příjemné atmosféře přispívá klidné prostředí s výhledem na zámek. Díky prostorné terase orientované na jihovýchod mají obyvatelé nádherný výhled na celé město. Přitom mají blízko školu i sportovní zařízení, což je pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi velmi důležité. Otevřené prostory zajišťují vzájemný kontakt

Celková plocha bytu i s venkovní terasou celkem činí velmi prostorných 125 m². Čtyřčlenná rodina tak může pohodlně využívat svého bytu, aniž by její členové ztratili kus ze svého soukromí. Děti mají každé svůj pokoj zařízený přesně dle své fantazie a představ.

Obývací pokoj se nachází v severozápadní části domu a je zakončený kuchyní s jídelním prostorem. „Otevřené prostory oceňuji především během návštěv. Když chystám malé pohoštění nebo jen vařím kávu, nejsem odtržená od veškerého dění,“ pochvaluje si majitelka.

Zajímavostí je malý prostor v rohu kuchyně, který majitelům slouží jako pracovna. Její umístění je sice neobvyklé, ale rozhodně ne náhodné. Pracovní kout s počítačem lze využít nejen při hledání receptů. Díky tomu, že děti nemají počítače ve svých pokojích, ale zde, je rodina častěji pohromadě. „Nechtěli jsme, aby byl každý zavřený ve svém pokoji a rodina nežila spolu, ale spíš vedle sebe. Proto jsme se rozhodli umístit pracovní kout do největšího prostoru bytu, kde se střetává kuchyně a jídelní prostor s obývákem,“ vysvětluje záměr majitel bytu. Toto účinné řešení si nemohou vynachválit.

Chloubou bytu je velká koupelna

V koupelně se snoubí budoucnost s minulostí, moderní design s nádechem nostalgie. Díky velkorysému prostoru si majitelé mohli splnit svůj sen a mít jak velký prosklený sprchovací kout s masážními hlavicemi, tak volně stojící vanu na nožičkách. Originální je propojení čirého skla, litiny s chromovými nožičkami a dlažby, která je dokonalou imitací dřeva.

Hlavní roli hraje světlo

Právě dostatek denního světla byl jedním z hlavních kritérií při přestavbě půdních prostor. Díky kyvným střešním oknům VELUX s horním ovládáním a ventilační klapkou vznikl světlý a vzdušný prostor. Zajímavostí je také čtvercový světlík, díky němuž přichází denní světlo do předsíně.

Všechny místnosti v bytě kromě kuchyně mají vždy dvě okna. Jejich rozmístění je řešeno tak, aby byl pokoj co nejlépe prosvětlen a zároveň bylo možné využít co nejefektivnějšího větrání. Přísun čerstvého vzduchu je tak samozřejmou součástí bydlení mladé rodiny. Před nedávnem si navíc majitelé pořídili ještě rolety VELUX, které byt příjemně zastíní a navíc nedochází ke zbytečnému přehřívání interiéru.

Nechtěli neosobní modernu, upřednostnili útulné bydlení

Při zařizování bytu majitelé kladli důraz nejen na praktičnost, která je pro život s dvěma malými dětmi podstatná, ale i na estetiku. Celý byt je vybaven moderním zařízením, které podtrhuje duši bytu a vypovídá o vkusu jeho obyvatel. „Při výběru nábytku a dekorací jsme kladli důraz na kvalitu i design. Nechtěli jsme ovšem neosobní a mnohdy předraženou modernu jako vystřiženou z lifestylového časopisu, ale příjemné prostředí, kde bude útulno. A to se nám snad povedlo,“ pochvaluje si majitelka bytu.

Barvám v interiéru vévodí bílá doplněná o přírodní odstíny hnědé, béžové a pískové. Díky tomu podkroví působí vzdušně a čistě. V celém bytě hraje podstatnou roli dřevo, odráží se v přiznaných trámech, parketách i kuchyňské lince. Dětské pokoje jsou oproti ostatním prostorám barevnější.

Rodiče se rozhodli udělat dětem překvapení a popustili uzdu své fantazie. Pokojíčky vytvořili tak, aby odrážely zájmy jejich dětí. Výsledkem je tak bydlení, ve kterém jsou spokojeni všichni, od nejstaršího po nejmladšího člena rodiny. „Ani s odstupem času bychom v našem podkrovní nic neměnili. Podařilo se nám byt zrekonstruovat přesně podle našich představ. Je tu neuvěřitelný klid, opravdu výborně si tu odpočineme,“ říkají šťastní majitelé podkroví.

Text: Ivana Kukalová

5.9.2017 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist