Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýna patřila kdysi ke klasickým bylinkám na oknech našich babiček. O této bylince se věřilo, že má ochrannou moc, a proto nesměla chybět v žádné domácnosti. Nabízí nám široké možnosti použití, kulinářské i kosmetické. Což dokazuje i recept na konci článku – Pečené jehněčí na rozmarýně a česneku.

Květy nyní marně čekají na včelky.

Rozmarýna je stále zelený polokeř, který při vhodných podmínkách může dorůst výšky i 3 metry. Kvete v pozdním jaru a ranném létě drobnými bílými či nachovými až modrými kvítky. Rozmarýna je také vhodnou bylinkou pro pěstování v nádobách, dá se snadno tvarovat. Má ráda slunné a suché stanoviště, chráněné před větrem, hojně se vyskytuje ve středomořské oblasti. Jako všechny teplomilné bylinky, i ona nemá ráda zimu. Proto je třeba v našich klimatických podmínkách všechny kultivary rozmarýny chránit před mrazem. Hrnkové rostliny pak lze přezimovat buď v chladné místnosti (s teplotou okolo 10°C) nebo ve skleníku.
Z této bylinky se využívají úzké a tuhé listy, které jsou velmi aromatické. V nadměrném množství nebo při častém používání může rozmarýna způsobit dokonce otravu. (Někteří odborníci varují před nadměrným užíváním rozmarýny v těhotenství.)

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Rozmarýna se bohatě uplatní v kuchyni jako výrazné koření. Hodí se zejména k pečenému nebo grilovanému jehněčímu, telecímu i drůbežímu masu. V malém množství ozvláštní i chuť pečené ryby, lze jí okořenit i pokrmy z rajčat či pečené brambory. Některé druhy rozmarýny se při grilování pokládají přímo na dřevěné uhlí. Její tuhé listy je ale nezbytné vždy tepelně zpracovat. Aroma této bylinky se ještě zvýrazňuje sušením, a proto stačí při použití opravdu malé množství, abychom pokrm nepřekořenili.

Listy rozmarýny se používají také jako léčivo při depresi, migréně či při poruchách jater a zažívání. Výtažky z rozmarýny se používají také v kosmetickém průmyslu (vlasová kosmetika, ústní vody) i ve farmacii (masti na léčení revmatismu, ekzémů). Velmi oblíbená je také v aromaterapii.

Pečené jehněčí na rozmarýně a česneku

Potřebné suroviny:

  • 1 jehněčí kýta
  • česnek (nakrájený na plátky)
  • několik snítek rozmarýnu
  • chilli papričky
  • černý pepř
  • 2 dl červeného vína
  • petřželku na ozdobu

Jehněčí kýtu prošpikujeme česnekem nakrájeným na plátky, přidáme také kousek rozmarýny a chilli papričky. Stehno také podle chuti opepříme černým pepřem. Jehněčí podlijeme, vložíme do předehřáté trouby a dusíme při 200°C asi hodinu. Pak přidáme 2 dl červeného vína a pečeme ještě asi hodinu, dokud není maso měkké. Kýtu posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a servírujeme obloženou snítkami čerstvé rozmarýny a sezónní zeleninou.

14.11.2001 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist