Kuchyňský prostor, tedy samotná místnost kuchyně, její nábytek, dispozice a její uspořádání, to vše by mělo v prvé i druhé řadě zohledňovat praktickou stránku věci a teprve až potom by se měl zákazník lidově řešeno pídit po vzhledu. Ale v podstatě všichni se primárně rozhodujeme v rámci onoho kouzelného „líbí – nelíbí“ a teprve až pak se díváme na užitnou hodnotu. Ne, že by to byla nějaká fatální chyba, ale zájemce o novou kuchyň by si tuto skutečnost měl uvědomit, počítat s ní, a měl by s její pomocí korigovat své vášně a nadšení z čisté a mnohdy nepraktické takřečené „krásy“. Vlastně by bylo možné vyjmenovat jaké si „desatero“ praktických vlastností, kterých sice nemusí být přímo deset, ale které by měla nejen vaše, ale obecně jakákoliv kuchyň splňovat. Stačí si pokládat banální otázky a odpovídat si na ně ještě dříve, než se pustíte do prohlížení katalogů a nebo než se vydáte do kuchyňského studia.
1. Pro kolik lidí vaříte a pro kolik lidí budete vařit v budoucnosti, ve které by vám uvažovaná kuchyň měla ještě sloužit? Pro svobodný pár stačí malý pracovní prostor, cca 2-3 m kuchyňské pracovní plochy. Pro současnou i očekávanou rodinu s dětmi byste měli mít cca 4 -5 m, počítáno tedy vč. varného a mycího centra.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
2. Jak vypadá místnost, ve které chcete kuchyň zřídit? Jak je veliká? Uvědomte si, že pokud stojíte v jakém si pomyslném středu kuchyně, tak byste měli mít vše po ruce cca max. v dosahu dvou kroků. Jinak se při vaření docela naběháte. Takže ideální je uspořádání kuchyně přibližně do tvaru podkovy a nebo prostě tak, abyste pouhým pootočením těla mohli najednou stát před jinou částí – jiným technologickým vybavením vaší kuchyně. Tedy od dřezu pootočením trupu třeba k pracovní desce, kde válíte těsto, a nebo třeba od sporáku ke skříňce s kořením, kterým pak ono těsto ochutíte atp.
3. Lesklé povrchy, tedy laky s vysokým leskem, leštěná ocel, lesklé laminátové dýhy atp. vypadají krásně na fotkách, ale pokud opravdu vaříte, pečete a smažíte a nepoužíváte tedy kuchyň jen k ohřevu polotovarů, pak budete svůj lesklý kuchyňský nábytek denně leštit a nebo se budete muset spokojit s jeho novým designem „ala ušmudlánek“.
Něco jiného je, pokud máte doma výpomoc – hospodyni, kterou tímto směrem zaúkolujte a nebo pokud se stravuje v restauracích a doma vaříte jednou týdně jen tak pro radost.
4. a to nejdůležitější: až vám budou v kuchyňském studiu dělat návrhy (jejichž cenu byste měli dostat odpuštěnou jako dílčí slevu za to, že pak ve studiu utratíte desítky a více tisíc korun), tak se ptejte PROČ je věc navržena právě tak, jak je navržena a JAKÉ konkrétní důvody návrháře k takovému řešení vedli. Ujistěte se, že vám prodávají to, co je dobré pro vás a ne pro ulehčení jejich skladovým zásobám. Zkrátka se ptejte a představujte si, jak bude vaše kuchyň obyvatelná u nakolik bude praktická. A odpovědi nechte na pracovnících studia. Vy samy se pak můžete věnovat tomu, co vás baví a tedy tomu, zdali je či není vaše budoucí kuchyň tzv. hezká a nebo přímo třeba „romantická“.
Red.
Foto: Schüeller