Rodinný dům s hotelem si vystačí sám. Nepotřebuje ani elektřinu

Unikátní dům, který v sobě spojil udržitelné stavební postupy a úsporné nároky na vytápění, chlazení a ohřev vody, vyrostl v nejsevernější části Bregenckého lesa v obci Sulzberg. Z místa, odkud je za jasného dne možné přehlédnout směrem k jihu celý Bregencký les a na horizontu spatřit horské panorama Vorarlberska. Při pohledu na sever je vidět sousední Německo s jeho Allgäu.

Rodina se dvěma dětmi si pořídila zdánlivě nepoužitelný pozemek s plánem postavit na něm rodinný dům a budovu s pokoji k pronájmu. Náročná využitelnost pozemku spočívá ve velkém převýšení a umístění mezi dvěma přístupovými komunikacemi. Na druhou stanu je z něj úžasný výhled na pitoreskní svět hor a hřeben hory Pfänder.

Zpracováním návrhu pověřili architekta Juri Troye, který již v četných projektech prokázal, jak je možné dosáhnout s obtížně zastavitelnými pozemky nekonvenčního, a přesto optimálního řešení. Architekt jako rodilý Vorarlberčan zná architekt krajinu Bregenckého lesa velmi dobře. Záměrem bylo postavit dům s co možná nejnižší uhlíkovou stopou.

Ze dvou domů jeden

Architekt zamítl původní rodinný plán a navrhl spojit oba domy v jeden s tím, že obě části budou od sebe striktně odděleny a rodina tak bude mít své soukromí.

Architekt Juri Troy je známý citlivým začleněním svých budov do krajiny. Z výškového rozdílu a dvou příjezdových komunikací učinil z nouze ctnost. Navrhl celkem čtyřpodlažní budovu. Ve výšce horní příjezdové komunikace se nachází přízemí se vchodem do privátní obytné zóny rodiny Finkových, která se dělí na dvě nejhornější úrovně. Dolní cesta pak tvoří vchod pro prázdninové byty, rovněž přístupný z přízemí a bezbariérový.

Aby byl vnitřek domu dostatečně zásoben přirozeným světlem, zvolil architekt kombinaci z promyšleně vsazených vertikálních okenních prvků a světla proudícího shora k osvětlení do hloubky prostoru. Světlo tak prochází obytným prostorem ze tří světových stran precizně vsazenými střešními okny, které jsou ovládány pomocí softwaru „VELUX Daylight Visualizer“, aby pomocí stínění poskytly optimální množství denního světla v jednotlivých pokojích v různých částech roku.

Větrání a topení s výhodami

Pro privátní zónu se Finkovi po dohodě s architektem rozhodli pro přirozené větrání okny podle potřeby. Prázdninové byty byly vybaveny mechanickou ventilací obytného prostoru, která zaručuje větrání nezávisle na uživateli a zajištěnou kvalitu vnitřního ovzduší. Okna jsou propojena s čidly CO2, která říkají elektricky ovládaným oknům, kdy se mají automaticky otevřít. Okna, perfektně uspořádaná pro tento koncept větrání, využívají tzv. „komínového efektu“ a zajišťují tak rychlou a kontrolovanou výměnu vzduchu.

V parném létě se čidla koncentrace CO2 jednoduše vypínají a větrání se přepíná do režimu chlazení přirozenou ventilací („Ventilative Cooling“), která využívá jednoduchého fyzikálního principu: noční chlazení cíleným větráním. Na noc se okna automaticky otevřou a dům se chladí studeným nočním vzduchem. Ráno se okna automaticky zavřou.

Topení a energie na jedničku

Pokrytí veškeré spotřeby energie – včetně prázdninových bytů – zajišťují výhradně obnovitelné zdroje energie. Díky vysoce tepelně izolačnímu plášti budovy, kompaktnímu stavebnímu objektu a cílenému využití solárních zisků okny bylo možné snížit spotřebu na minimum.

Teplo je rozváděno nízkoteplotním podlahovým systémem ohřívaným pomocí dálkového tepla z místní výtopny na biomasu v Sulzbergu, která zajišťuje také ohřev zbývající potřeby užitkové vody. Dodatečně je možné vytápět obytnou zónu mimořádně kamny na dřevo.

Na střeše jsou umístěny fotovoltaické moduly, které dodávají tolik proudu, že zejména v letních měsících, navzdory „plné obsazenosti“ budovy, je vyráběn dokonce ještě přebytek. Mezi nimi jsou uspořádány kolektory pro přípravu teplé vody.

Stavební materiály z okolí

Dům byl kompletně zhotovený ze dřeva a materiálů, které se osvědčily po celá desetiletí v drsném alpském klimatu ve výšce tisíc metrů nad mořem. Základní konstrukce budovy je z masivního dřeva. Jak stěny, tak také střešní konstrukce jsou z křížem vrstveného dřeva.

Jako vnější izolace se použily pro stěny a střechu dřevěné izolační desky. Fasáda je odvětrávaná zezadu a obložená štípanými smrkovými šindeli. Také šikmá střecha je zhotovena podle téhož principu.

Jako vnitřní obložení byly použity tam, kde to bylo přes konstrukci z masivního dřeva nutné, panely z masivního dřeva v provedení smrk a opatřeny bílou olejovou lazurou, aby zabránily zežloutnutí dřeva a propůjčily dřevu elegantní ráz. Ve spojení s trvanlivou parketovou podlahou v dubu a nábytkem navrženým Juri Troyem vzniká klidný, harmonický a celkový, blahodárně působící dojem.

Obecně byl kladen velký důraz na to, aby se použily výhradně regionálně dostupné materiály, schopné recyklace a blízké k přírodě.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: Jörg Seiler pro Velux

22.9.2016 3:27

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist