Řeřicha: Vypěstujte si vitamíny za pár dnů

Že nepatříte zrovna ke zkušeným pěstitelům a naposledy jste přesazovali květinu na základní škole (což už je opravdu dlouho)? To nevadí. I s minimálními pěstitelskými zkušenostmi to zvládnete. Budou vám stačit jen semínka, mistička, vata a voda.

Jestli je vám skvělá bylinka řeřicha neznámá, nepřeskakujte následující řádky. Řeřicha je drobná rostlinka, která i přes svou subtilní konzistenci obsahuje veliké množství vitamínů – jmenovitě třeba vitamín C, E a K, vitamíny skupiny B nebo betakaroten! V zimním období je třeba posílit imunitu, a to nejlépe přírodním zdrojem. Proto neváhejte a pusťte se do toho!

 

Pěstování řeřichy

Aby vám rostlinka dobře prosperovala, je třeba zdůraznit, jaké prostředí jí svědčí. Řeřicha má ráda především světlo, teplo a vodu. Velmi rychle roste, takže sklizeň vás čeká do týdne, nejpozději dvou. A jak jsme už několikrát podotkli, pěstování řeřichy je opravdu snadné.
Pro pěstování řeřichy si připravte:
•    Semínka řeřichy (koupíte v zahradnictví)
•    Misku (keramickou, plastovou…)
•    Vatu
•    Vodu
Na misku rozprostřete vatu – vrstva nemusí být příliš silná, jde zejména o to, aby semínka měla podklad a byla stále ve vlhku. Na vatu nasypte semínka (co možná nejvíc rovnoměrně, zároveň ale hustě). A nakonec je opatrně zalijte vodou. Pozor! Semínka udržujte stále ve vlhku. Vata nesmí vyschnout! Můžou přijít dny, kdy bude na parapet pražit slunce a vata rychle vysychat, proto pravidelně zalévejte. 

 

Sklizeň a využití řeřichy

Podle podmínek začnou už druhý nebo třetí den semínka klíčit. Rostlinky pak doslova rostou před očima. Když vyrostou do požadované výšky, neotálejte se sklizní. Řeřicha je rychlá bylinka, kterou je třeba hned zužitkovat. Nejlépe se řeřicha sklízí tak, že ji ostříháte nůžkami.
A co s ní? Nasypte si ji třeba na chléb s máslem. To je opravdu velká pochoutka. Přidejte si ji do salátu, určitě vylepší jeho chuť. Nebo řeřichou ozdobte zeleninovou polévku, těstoviny, rizoto. Určitě najdete i vlastní způsob použití.

Jana Poncarová
Foto: Jana Poncarová, commons.wikimedia.org

12.2.2015 4:00
Více o tématu: pěstování

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist