Rekonstrukce vily Košťál Na Babě

Vila Košťál č. 9 byla postavena v Osadě Baba, která je příkladem funkcionalistické architektury v Čechách. Jedná se o jedinečnou lokalitu ztvárňující ideje bydlení 30. let 20. století. Dům byl navržen architektem Františkem Kerhartem a byl postaven v letech 1933 až 1934 pro rodinu Jana Košťála.

2obyvaci-cast-s-oknem-do-zahradyxaj523ii1553881664-1440x1078-1100x618.jpg Celá galerie 16 Zdroj: Filip Šlapal

Zachovali styl

Dům a zahrada byly před rekonstrukcí ve velmi špatném stavu. „Při návrhu jsme se snažili o co nejcitlivější přístup, respektování návrhu architekta Kerharta a myšlenek funkcionalismu,“ říkají architekti Magdalena Rochová a Radek Jaroušek z pražské architektonické kanceláře JRA Jaroušek Rochová architekti, kteří se se svými spolupracovníky Tomášem Hrubešem, Radkem Brandejsem a Lukášem Vítkem zabývali obnovou tohoto zajímavého objektu.

Tři hlavní cíle

Při navrhování rekonstrukce měli architekti tři hlavní záměry – propojit dům se zahradou, výrazně neměnit hmotu domu a fasády, zachovat při výměně oken jejich subtilnost, což je pro tyto domy velmi typické. Bohužel se jedná o prvek, který se díky necitlivým rekonstrukcím vytrácí.

Propojení domu se zahradou

„Při studiu v archivech, jsme našli víc verzí původních plánů, díky nimž jsme si byli jisti našimi úpravami,“ upřesňují architekti. Východní, rozlehlá zahrada s terasami nebyla z domu přístupná, proto ji architekti nově propojili s domem pomocí velkého okna.

Také bylo potřeba odstranit terénní nerovnosti, a to hlavně před domem v jižní části pozemku. Navíc bylo nutné vyřešit nevyhovující také technický stav východních teras v úrovni obytného patra. „Upravili jsme jižní část zahrady a propojili s domem, vzniklo tak polozapuštěné patio s vodním prvkem a schodištěm do východní části zahrady,“ prozrazují architekti.

Z prádelny vznikla ložnice

Byla provedena malá úprava budovy ve střešní části původní prádelny se sluneční terasou. „Prádelnu jsme mírně rozšířili, a tím mohla vzniknout ložnice s výhledy na Prahu,“ říkají architekti. Původní stav dispozic byl v některých částech interiéru poznamenán zásahy a rozdělováním na více bytů z minulých let.

„Dispozice jsme vyčistili, strukturu využití pater a pozice schodiště jsme zachovali. Díky konstrukčnímu systému domu jsme hlavní obytné patro celé propojili. V interiéru jsme chtěli materiálově zachovat čistotu, jednoduchost a funkcionalistický duch domu,“ dodávají architekti.

5.6.2019 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist