Rekonstrukce na jedničku: Dům se koupe v zeleni a světle

Původně hospodářské stavení dlouhá léta sloužilo k rekreaci, až se je majitelé rozhodli přebývat v něm celoročně a pravidelně se v náručí přírody setkávat se svými čtyřmi dcerami. Náročnou rekonstrukci zvládli na jedničku.

Dům na okraji Českých Budějovic díky své poloze nabízí výhody města i klid venkova. Obklopuje ho hektarový pozemek, půdorys domu přitom zabírá asi 220 m2.  V centru pozornosti citlivě udržované zahrady je jezírko. „Máme čtyři dcery. Vždycky jsem si přála, abychom se zde všichni setkávali, i když holky budou mít svoje rodiny,“ říká energická majitelka domu.

Kvalita především

Fasáda původního rodičovského domu, který prošel rekonstrukcí jako první, směřuje do ulice. Dnes jsou v něm umístěny pokoje dcer. Hlavní vstup se nachází ve dvoře na místě, kde se zrekonstruovaná část spojuje s přístavbou. V prostoru, kde vyrostla přístavba, se kdysi nacházely hospodářské stavby. Novostavba respektuje jejich původní půdorys, obvodové zdi jsou však postaveny nanovo z cihlového zdiva se zateplením. Jediný prvek, který zůstal zachován, je původní štítová stěna.

Přáním investorů bylo, aby v budoucnosti nemuseli provádět žádné dodatečné stavební úpravy. Důraz kladli na výběr kvalitních materiálů a energetickou úspornost. Denní světlo, použité materiály i přiznané dřevěné trámy podtrhují šarmantní atmosféru interiéru. „Oba máme rádi přírodní materiály, kámen a dřevo. Při zařizování domu jsme se proto vždy shodli, cítili jsme to stejně,“ říkají dlouholetí manželé. Aby údržba byla bezproblémová, podlaha je keramická a vinylová s dekorem dřeva. Teplo v domě zajišťuje teplovodní podlahový systém vytápění i radiátory. V zimě prostor zahřívá také krb.

Podkroví nebylo v plánu

Dům po rodičích slouží jako útočiště pro dcery, ty starší rodiče pravidelně navštěvují, mladší s nimi stále žije. První úvahy o přestavbě tohoto objektu se zcela lišily od finálního vzhledu prostoru. Původně se nepočítalo s podkrovím, ale s vysokými stropy. „Potřebovali jsme úložné prostory, proto jsme v jedné části postavili podkroví. Vytáhli jsme nahoru vodu i topení. A mistři řekli, že když už nahoře máme topení, měli bychom ho zateplit. A když už jsme ho zateplili, bylo škoda nepoložit rovnou podlahu,“ směje se majitelka domu.

Neplánované podkroví se stalo ideálním prostorem pro vybudování prosvětleného dětského pokoje a pracovny. Dobře tu posloužila i střešní okna. Brzy se ale jedna z podkrovních místností promění v taneční sál, kde bude moci majitelka nerušeně trénovat.

Hlavně hodně světla

Velkorysé společné prostory se nacházejí na místě hospodářských budov. Tvoří je centrální společenský prostor s obývacím pokojem a kuchyňským a jídelním koutem. Zadání bylo jasné: využít přírodní materiály a dostat dovnitř co nejvíce denního světla, proto pokoj shora prosvětlují střešní okna. Aby majitelé zabránili přehřívání interiéru v létě, rozhodli se pro dodatečnou instalaci venkovní markýzy na elektrické ovládání.

Ložnice manželů se nachází za jídelním koutem. Díky prosklení v horní části vnitřní příčky je v ní dostatek světla. Kromě toho jsou v ní osazena velkoformátová okna s možností vstupu do vnitřního atria přímo z ložnice.

Centrální prostor doplňuje kuchyňských kout, který je navržen tak, aby měla majitelka dobrý přehled o dění v domě. Zároveň propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.

Zimní zahrada jako místo k setkávání

Nejoblíbenějším místem majitelů je nedávno dokončená zimní záhrada s nádherným výhledem na okolí. „Museli jsme si na ni počkat, ale výsledek stojí to za to,“ libuje si majitel domu. Díky kombinaci fasádních oken a sedmi bezúdržbových střešních oken je zimní zahrada plná denního světla. Bílá okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem jsou přitom vhodná i do prostorů s vyšší vlhkostí. Dojde-li ke znečištění rámu, stačí ho utřít vlhkým hadříkem. Majitelé tato okna ovládají pomocí systému VELUX Integra®. K dispozici mají dálkový ovladač s intuitivním dotykovým ovládáním. „Výhodou je, že když začne pršet, okna se automaticky zavřou bez ohledu na to, jestli jsme doma nebo ne,” oceňují.

Láska k rostlinám přivedla pár k myšlence rozdělit zahradu na dvě části s individuálními topnými okruhy. Část sousedící s kuchyní tak využívá zejména majitelka pro příjemné posezení nebo při líčení, protože je zde dostatek denního světla. Zbývající prostor patří právě rostlinám, mezi nimiž mají zvláštní postavení orchideje. Ty mají manželé nejraději. „Bylo to nejvhodnější řešení. Rostliny vyžadují speciální teplotní i vlhkostní režim. Zazimované jsou při 10 °C, ovšem při této teplotě bychom tuto část domu nemohli plnohodnotně využívat,“ vysvětluje majitel a nadšený botanik.

Majitelka domu se zase s láskou věnuje své zahradě, kde pěstuje různé rostliny, květiny i bylinky. Život na venkově si pochvaluje a v žádném případě by neměnila.

Z dostupných zdrojů zpracovala redakce
Foto: archiv firmy VELUX

24.9.2015 4:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist