Rekonstrukce kanceláře: černobílá kombinace a korek

V práci většina z nás tráví převážnou část dne. A přestože se rádi vracíme domů, kde to chceme mít co nejútulnější, na vzhled kanceláře tak velký důraz neklademe. Ba naopak. Není žádnou výjimkou, že je nám to úplně jedno, v jakém pracovním prostředí pobýváme. Věřte, že to je ale velká chyba. Pokud se rozhodnete pro změnu, najdete inspiraci v následujícím článku v podobě jedné zajímavé proměny kancelářských prostor. Autory jsou architekti Jiří Nosek a Alena Valová z pražského ateliéru KVARTÝR.

01_kvartyt_kancelar_vaclavska-1100x618.jpgCelá galerie 13 Zdroj: Filip Györe

Dva v jednom

Kancelář pro SVÚM reality v administrativní budově ve Václavské ulici v Praze byla původně koncipovaná jako osobní kancelář pro mladou manažerku. Ta si přála rozdělit stávající obchodní plochu na dvě samostatně fungující jednotky s vlastním vchodem a sociálním zázemím.

Ve větší části, kam se dá vejít přímo z ulice, zůstala specializovaná prodejna s papírenským zbožím. Z menšího prostoru orientovaného do vnitrobloku vznikla navrhovaná kancelář.

Okno nahradily vstupní dveře

Především bylo potřeba zajistit do kanceláře přístup přímo ze dvora. Proto bylo nutné ubourat stávající okenní parapet a vzniklý otvor osadit dřevěnými vstupními dveřmi, které stylově a barevně korespondují se zbytkem budovy. Výškový rozdíl mezi dvorem a úrovní podlahy v kanceláři se podařilo překlenout exteriérovým ocelovým schodištěm s rozšířeným prvním stupněm, kde se najde místo i pro květináč.

Proti vstupním dveřím vzniklo zázemí nové kanceláře, kterou lze v případě potřeby oddělit pomocí mohutných posuvných dveří, osazených do vestavné pojezdové lišty v podhledu. Za těmito dveřmi se nachází kuchyňka a toaleta.

Vládne zde minimalismus a černobílý kontrast

Kuchyňka je zařízena minimalisticky, ale s ohledem na potřeby uživatelky. Bílý nábytek doplňuje pouze korkové obložení a černé detaily. Tyto materiály a motivy se prolínají celým interiérem.

Toaleta je charakteristická kontrastem bílé a černé. Běžný bílý obklad kladený na vazbu díky černému spárování vytváří zajímavou geometrickou strukturu stěny. S minimálními náklady tak vznikl netradiční efekt.

Kancelář se obešla bez bourání

Hlavní prostor kanceláře nevyžadoval zásadní stavební zásahy. Díky velkým oknům vedoucím do dvora je místnost příjemně světlá. K případnému zastínění slouží lehký průsvitný závěs. Jeho výhodou je, že sice propouští dostatek světla na práci, ale zároveň zajišťuje i potřebnou intimitu pracovního prostoru, který je bohužel situován do rušného dvora.

Betonový trámový strop dodává interiéru osobitý charakter. Původní teracová podlaha byla ponechána na chodbě a v zázemí kanceláře. Ostatní prostory pokrývá béžový celoplošný koberec, který eliminuje kročejový hluk a zároveň celý prostor zútulňuje.

Tematicky pojatá stěna má styl

„Hlavním prvkem prostoru se stala graficky pojatá stěna. Náplň firmy zabývající se pronájmem a správou nemovitostí byla inspirací pro její ústřední motiv. Grafik a umělec Matyáš Prošek do ní vnesl stylizované ruce investorky pokládající budovy firmy SVÚM reality do centra stověžaté Prahy. V horizontu linie města je zakomponována kruhová nástěnka, která je jedním z použitých korkových doplňků návrhu,“ uvádí architekti..

Inspirace městem se odráží i ve zvoleném způsobu osvětlení, které může evokovat představu pouličních lamp zavěšených mezi městskými činžáky.

Nakonec je všechno jinak

„Celkový koncept měl být podpořen i vestavnou skříní s relaxační nikou ve tvaru domu. Na realizaci této položky bohužel nedošlo, a tak je původní myšlenka hůře čitelná. V místě plánované skříně si klientka umístila kožená křesílka a betonový konferenční stolek,“ prozrazují architekti.

Během realizace projektu se však rozsah působnosti zadavatelky rozšířil a zrekonstruovaný prostor tak nakonec slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro potřeby celé společnosti SVÚM reality. Z tohoto důvodu byl původní pracovní stůl nahrazen velkým jednacím stolem z laminované desky s černě lakovanými ocelovými podnožemi. K pohodlnému sezení slouží černé skořepinové židle.

„Přes všechny peripetie a změny během projektu nakonec vznikl svěží mladistvý interiér, ve kterém je radost pracovat,“ uzavírají architekti z ateliéru Kvartýr.

19.2.2019 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist