Rekonstrukce a přístavba rondokubistické vily

Zachovat architektonický styl a přitom přizpůsobit letitý dům moderním požadavkům na bydlení není zrovna lehký úkol. Podívejte se, jak se to podařilo u pražské vily, které dominují rondokubistické prvky typické pro období první republiky.

11xnguneu71554115282-1440x961-1100x618.jpg Celá galerie 15 Zdroj: Petra Hajská

Nejdříve se vrátili na začátek

Jak zachovat původního ducha rondokubistické vily a vyhovět přitom současným nárokům na bydlení? Jak vyřešit absenci garáže na nevelké parcele? Jak k vile zakomponovat moderní přístavbu, aniž by narušila ráz této jedinečné stavby? Odpovědi na tyto otázky musela najít architektka z pražské kanceláře ASGK Design Gabriela Kaprálová a její spolupracovníci Simona Prylová Strejčková, Andrea Betinová, Petr Macháček, Milan Drbálek a Tomáš Novák.

„K vytyčenému cíli nás vedlo několik souběžných kroků. Nejdříve bylo potřeba vilu důsledně očistit od necitlivých zásahů, při kterých byly originální prvky nahrazeny nebo poškozeny. Tyto byly do historické vily navráceny a doplněny moderními novotvary, které respektují a interpretují tvarosloví rondokubismu,“ uvádějí.

Důležitá geometrie

Hlavní roli zde hrají základní geometrické tvary – trojúhelník, půlkruh a kruh, kužel, jehlan, válec, koule. Současně bylo přehodnoceno funkční využití všech podlaží tak, aby byl provoz logický a dobře sloužil vícegenerační rodině.

Společenská zóna je v přízemí a ložnice v patře

Srdcem domu se stal otevřený prostor v přízemí, který pojímá obývací část, jídelnu a kuchyň. Společně s halou, zádveřím a toaletou tvoří společenskou část domu, kde se rodina setkává. Z obývacího pokoje je vstup na nový velkorysý balkon orientovaný do jižní zahrady.

Na společenskou část navazuje směrem nahoru privátní podlaží majitelů domu s ložnicí a zázemím. Obytné podkroví slouží nejmladším členům rodiny.

Nejstarší členové rodiny mají přímý vstup do zahrady

V polozapuštěném suterénu se nachází pokoj pro prarodiče se zázemím, z něhož se dá jít přímo na zahradu. Našlo se zde místo i pro domácí pracovnu.

Na stávající hmotu vily ze severozápadu plynule navazuje jednopodlažní železobetonová přístavba v podobě zeleného kopce narůstajícího směrem z východu na západ k uličnímu nároží a klesající ze severu směrem k jihu do zelené zahrady.

V přístavbě jsou garáž a sauna

Nenápadná přístavba, která maximálně těží z topografie místa, v sobě ukrývá garáž a saunu se zázemím. Svým vzhledem původnímu domu nekonkuruje, ba naopak. Společně s jižním balkonem a proskleným zádveřím z východu s ní tvoří harmonický celek, v němž dokonale koresponduje staré s novým.

4.7.2019 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist