Recepty: Tradiční chutná vánočka

Na vánočku se váže spousta tradic a zvyklostí. Pojmenování vánočky je různé a v některých regionech Čech a Moravy tato tradiční pojmenování vánočky přetrvala dodnes – „Huska“, „Stredovnice“, „Pletenec“ . Vánočka se plete hned z několika důvodů, kromě toho, že nás má ochránit před vším zlým, tak také proto, že by měla znázornit malého Ježíška v povijanu. Vánočka se plete ze třech, ale spíše ze šesti anebo devíti pramenů, a jestli chcete být při pečení vánočky doopravdy tradiční, měla by pekařka v průběhu kynutí těsta skákat do výšky. Vánočka by neměla chybět i na vašem štědrovečerním stole, upečte si jí podle našeho receptu.

INGREDIENCE:

• 500 g polohrubé mouky
• 120 g másla
• 80 g krystalového cukru
• 3 žloutky
• 0,25 l mléka
• 25g čerstvého droždí
• 1 vanilkový cukr
• kůra z půlky citronu
• špetka soli
• 50 g rozinek
• 60 g oloupaných mandlí
• 1 vejce na potření
• mandle na ozdobu

 

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

POSTUP PŘÍPRAVY: 

1. Ohřejeme trochu mléka, osladíme 3 lžičkami cukru, rozdrobíme droždí a uděláme kvásek. Přikryjeme a necháme kvásek vzejít.

2. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl, citronovou kůru a ještě chvíli třeme.

3. K máslové pěně přidáme mouku, zbylé mléko, kvásek a vypracujeme husté těsto.

4. Na vále do těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle.

5. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

6. Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést a upleteme vánočku.

7. Dáme na plech a necháme ješte asi 20 minut dokynout.

8. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme při 175 ° C  po dobu 40 až 45 minut, zkoušíme špejlí. Hotovou vánočku můžeme pocukrovat.

Množství: cca 3 vánočky
Doba přípravy: 90 min

Dobrou chuť!

Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie

Další recepty

Foto: alisa.cz, peho.typepad.com

Dorty – inspirativní fotogalerie

14.12.2011 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist