Recepty: Tradiční chutná vánočka

Na vánočku se váže spousta tradic a zvyklostí. Pojmenování vánočky je různé a v některých regionech Čech a Moravy tato tradiční pojmenování vánočky přetrvala dodnes – „Huska“, „Stredovnice“, „Pletenec“ . Vánočka se plete hned z několika důvodů, kromě toho, že nás má ochránit před vším zlým, tak také proto, že by měla znázornit malého Ježíška v povijanu. Vánočka se plete ze třech, ale spíše ze šesti anebo devíti pramenů, a jestli chcete být při pečení vánočky doopravdy tradiční, měla by pekařka v průběhu kynutí těsta skákat do výšky. Vánočka by neměla chybět i na vašem štědrovečerním stole, upečte si jí podle našeho receptu.

INGREDIENCE:

• 500 g polohrubé mouky
• 120 g másla
• 80 g krystalového cukru
• 3 žloutky
• 0,25 l mléka
• 25g čerstvého droždí
• 1 vanilkový cukr
• kůra z půlky citronu
• špetka soli
• 50 g rozinek
• 60 g oloupaných mandlí
• 1 vejce na potření
• mandle na ozdobu

 

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

POSTUP PŘÍPRAVY: 

1. Ohřejeme trochu mléka, osladíme 3 lžičkami cukru, rozdrobíme droždí a uděláme kvásek. Přikryjeme a necháme kvásek vzejít.

2. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl, citronovou kůru a ještě chvíli třeme.

3. K máslové pěně přidáme mouku, zbylé mléko, kvásek a vypracujeme husté těsto.

4. Na vále do těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle.

5. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

6. Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést a upleteme vánočku.

7. Dáme na plech a necháme ješte asi 20 minut dokynout.

8. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme při 175 ° C  po dobu 40 až 45 minut, zkoušíme špejlí. Hotovou vánočku můžeme pocukrovat.

Množství: cca 3 vánočky
Doba přípravy: 90 min

Dobrou chuť!

Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie

Další recepty

Foto: alisa.cz, peho.typepad.com

Dorty – inspirativní fotogalerie

14.12.2011 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist