Recepty: Tradiční anglický vánoční pudink

Chcete o letošních Vánocích připravit něco nového? Proč nezkusit tradiční vánoční pudink oblíbený ve Velké Británii.

INGREDIENCE:

1. skupina přísad:
 
•  200 g rozinek
•  200 g rybízu
•  100 g směsi kandované kůry, sekané malé
•  300 ml Guinness apod.
•  1 pomeranč, šťáva a kůra
•  1 citron, šťáva a kůra

2. skupina přísad:
•  150 g hladké mouky, proseté
•  150 g bílé strouhanky – asi 6 silné plátky toustového chleba
•  150 g strouhaný tuk
•  150 g hnědý cukr 
•  100 ml brandy
•  1 vařené jablko – loupané a nastrouhané (vmíchejte jako poslední než zhnědne)
•  1 malá mrkev – oloupaná a nastrouhaná
•  50 g loupané mandle, nahrubo nasekané
•  4 vejce
•  1 lžička mletého zázvoru
•  1 lžička mleté skořice
•  1 lžička mleté směsi koření
•  1 lžička soli
•  100 ml mléka (k uvolnění směsi)

3. skupina přísad:
•  50 ml Brandy a vodka, na polití pudinku
•  Větvička cesmíny, s několika červenými plody 
•  Brandy, rum nebo vanilkový krém

 

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

POSTUP PŘÍPRAVY:

V noci před: Opláchneme pod studenou tekoucí vodou rybíz a rozinky a necháme okapat.  Všechny ovocné složky na vánoční pudink z první skupiny přísad vložíme do nekovové mísy. Přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a pak přidáme šťávu.  A nakonec přilejte Guinness a dobře promíchejte.  Zakryjte a nechte přes noc na chladném místě. Sušené ovoce v noci nasákne alkoholem a ovocnou šťávou. 

Následující den:

1. Ve velké míse promíchejte mouku, strouhanku a tuk. V samostatné misce promíchejte vejce s brandy, pak přidejte obsah první mísy s promíchanou moukou, strouhankou a tukem a vše smíchejte dohromady.

2. Pak postupně přidejte všechno ostatní – vmíchejte cukr, sůl a koření, sekané mandle, strouhanou mrkev a jablka, atd. a pak vše přelijte do mísy s ovocem kterou jste si připravili den předtím a dobře promíchejte.

3. Je-li směs moc tekutá přidejte extra hladkou mouku na zahuštění,  je-li směs trochu suchá přidejte trochu mléka.  Směs by měla být měkké konzistence.

4. Vytřete velkou, asi 2 litrovou misku na pečení pudinku máslem.

5. Pomocí lžíce nebo naběračky přendejte směs do  vymaštěné mísy. Úroveň pudinku by měla být asi 3 cm pod vrchol misky.

6. Vyřízněte folii kulatého tvaru (asi o 10 cm větší než obvod misky), jednu z  papíru na pečení a jednu z alobalu (vyřízněte je tak aby velikost vyřízlého alobalu byla asi o 10 cm větší než velikost papíru na pečení)

7. Vezměte větší vyříznutý alobal a na něj položte velikostí menší vyřízlý papír na pečení. Po stranách alobal kolem papíru na pečení přehněte.  Položte vytvořenou fólii přes horní část pudinku (alobalem nahoru) a zajistěte po stranách a kolem misky šnůrkou tak aby byl pudink uzavřen.

8.Dejte mísu s pudinkem do hlubokého hrnce (který má těsně přiléhající víčko). Zalijte vroucí vodou, tak aby půlka mísy s pudinkem byla ponořená ve vodě.
 
9. Hrnec s pudinkem dáme vřít na středně silný oheň a necháme pod párou po 7 – 8 hodin, čas od času doplníme vroucí vodou.  Je důležité udržet kontrolu hladiny vody tak, aby nevyschla.

10. Po 7- 8 hodinách vyndejte pudink z hrnce a nechte vychladnout. Po vychladnutí pokapejte pudink trochou brandy a nahradte fólii z alobalu a papíru na pečení novou fólií. Utěsněte a skladujte uzavřený pudink v chladu a temnu do Štědrého dne.

11.  Na Štědrý den se bude muset vánoční pudink ohřát ve vodě jako dříve po 2 až 3 hodiny.  Po vyjmutí, opatrně otočte vánoční pudink na talíř.

Servírovat: Pokud budete pudink zapalovat, je vhodné použít kovový tác. Mužete ozdobit cesmíny s plody. V malé pánvi ohřejte brandy a vodku (vodka vyššího obsahu alkoholu zvyšuje dobu hoření). Ztlumte světla a nalijte zapálenou směs na pudink, bude to na krátkou dobu svítit. Pak můžete pudink nakrájet a podle chuti podávat s Brandy nebo vanilkovým krémem.

Množství: pro 10 osob
Doba přípravy: časově náročný recept

Dobrou chuť!

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

 

Další recepty

Foto: historicalfoods.com

Dorty – inspirativní fotogalerie

17.12.2011 9:33
Více o tématu: světlávánoční cukroví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist