Recepty: Tenderloin s malinovým přelivem a bramborovou kaší

Kombinace masa a ovoce je jedinečná svou chutí a co teprve, když použijete malinový přeliv z našeho receptu. To se pak strávníci nebudou stačit olizovat.

tenderloin-1100x618.png Zdroj: shutterstock.com

Co budete potřebovat: 

  • 0,5 kg hovězí svíčkové
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Malinový přeliv:

  • 500 g čerstvých malin
  • 1 lžička másla
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce malinového džemu
  • 1 lžíce cukru
  • ovoce a bylinky na ozdobu
  • kukuřičný škrob dle potřeby

Bramborová kaše:

  • 5 ks větších brambor
  • 100 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdříve si připravte malinový přeliv, který k hotovému masu s přílohou nakonec jen ohřejete. Maliny propláchněte vodou a nechte okapat. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte maliny, krátce je osmažte a poté zasypte cukrem, který nechte chvíli zkaramelizovat. Dále přidejte džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 10 minut. Přeliv propasírujte, abyste se zbavili malinových zrníček. Není-li hustý tak, jak potřebujete, můžete přidat kukuřičný škrob nebo vanilkový puding a znovu povařit.

Než se pustíte do masa, oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a vařte do měkka. Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte, přilijte teplé mléko, máslo a rozmačkaný česnek. Vše pomocí šlehače vyšlehejte do nadýchané bramborové kaše. Hotovou kaši i malinový přeliv dejte do vyhřáté trouby na 40 stupňů, aby vám nevychladly.

Maso pokojové teploty rozkrájejte na plátky o výšce maximálně 2 centimetry. Potřete je olivovým olejem a položte na rozpálenou pánev nebo gril. Středně propečený steak, který bude uvnitř krásně zbarvený do růžova, nesmí přesáhnout teplotu 54 – 58 °C. Na pomoc si proto vezměte teploměr. Do masa nikdy nepíchejte vidličkou a otáčejte jej, až se od pánve samo pustí. Neodtrhávejte jej. Upečený steak posolte, opepřete a uložte jej na deset minut do vyhřáté trouby, aby se krásně zatáhl a zachoval si šťávu uvnitř.

Talíř bohatě přelijte horkým malinovým přelivem, na něj nandejte kopeček bramborové kaše, a nakonec hotový tenderloin. Pokrm dozdobte ovocem a bylinkami. Dobrou chuť!

TIP: Pokud si chcete dopřát opravdu výjimečný gurmánský zážitek, pro dokonale vyzrálou svíčkovou si dojeďte přímo ke zdroji – na lokální farmu!

text: projekt Agrární komory České republiky Z naší země, foto: Shutterstock

6.9.2022 12:00 | autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist