Domů > Recepty > Recepty: Řezy s jahodami
Recepty: Řezy s jahodami
Zákusek pro ty, kdo mají rádi jemné osvěžující moučníky, nepřeslazené a rozplývající se na jazyku. Lze dělat s jakýmkoliv ovocem.
INGREDIENCE:
Na těsto:
4 vejce
25 dkg práškového cukru
25 dkg polohrubé mouky
10 lžic vlažné vody
10 lžic oleje
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
smetana ke šlehání
1 kelímek jogurtu nebo zakysané smetany
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
Na želé:
500 ml vody
1 dcl sirupu (jahoda, grep)
1 balíček vanilkového pudinku
POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Ušleháme žloutky s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Hmotu ušleháme do pěny, moučník tak bude jemnější a kypřejší.
2. Vmícháme 10 lžic vody, olej, polohrubou mouku prosátou s kypřícím práškem. Nakonec velmi jemně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Vlijte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
3. Vložte do středně vyhřáté trouby (180 stupňů) a pečte dokud povrch nezezlátne. Pokud do korpusu zapíchneme špejli, měla by být po vytažení suchá, bez nalepených drobečků.
4. Na náplň si ušleháme smetanu a opatrně vmícháme jogurt (nějaký tužší např. Hollandii). Vychladlý korpus namažeme vzniklou směsí a poklademe ovocem.
5. Čerstvé jahody pokrájíme na půlky a pokládáme řeznou stranou dolů, můžeme použít i mražené. Ty však nenecháme úplně rozmrznout, pouze tak, abychom je mohli rozkrojit.
6. Nakonec připravíme želé. Smícháme půl litru vody, sirup a vanilkový pudink. Důkladně rozmícháme a povaříme dohladka.
Dorty – inspirativní fotogalerie
7. Mírně vychladíme, vlijeme na náplň a necháme ztuhnout. Můžeme použít i želé nabízené v obchodě, které připravíme dle návodu.
8. Důkladně rozmícháme ve vodě, povaříme, necháme mírně vychladit a vlijeme na náplň.
TIP: Jahody můžeme nahradit plátky čerstvého kiwi, mandarinkovým nebo ananasových kompotem. Podle ovoce upravíme i přípravu želé a místo jahodového sirupu použijeme šťávu z kompotu.
Další recepty