Stále ještě se to může zdát někomu příliš brzy, ale už je opravdu čas pomýšlet na zimu a na dostatečné zásoby vitaminů. Pokud máte jakékoliv ovocné přebytky ze zahrady, využijte je na přípravu lahodného pečeného čaje, jehož vůně vás v zimě přenese zpět do léta. V oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů na Primě se Petra Marková podělila o recept.
Co budete potřebovat na pečený čaj:
- 500 g citrusových plodů (pomeranče, citrony)
- 300 g jablek
- 200 g jakéhokoliv dalšího ovoce
- 500 g cukru
- badyán, skořice, hřebíček
Postup:
Citrusové plody i jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vše nasypeme na pekáč, přidáme jakékoliv další ovoce máme k dispozici tak, abychom měli celkem 1 kg čerstvého ovoce. Drobné ovoce nekrájíme. Třešně případně vypeckujeme. Rovnoměrně rozprostřeme ovoce po celé ploše pekáče. Zasypeme cukrem, přidáme koření a důkladně promícháme. Pekáč s ovocem vložíme do trouby a 40 minut pečeme na 200 stupňů. Vždy po deseti minutách zkontrolujeme, aby se ovoce nepřipálilo.
Upečené ovoce přendáme do čistých zavařovacích sklenic a zavíčkujeme. Aby pečený čaj vydržel opravdu dlouho a nekazil se, krátce ho zavaříme v zavařovacím hrnci.
text: Redakce ve spolupráci s FTV Prima, foto: FTV Prima