Recepty: Levandulový sirup

Dnešní recept bude lahodit všem milovníkům slunné Provence, ale tentokrát nám s levandulovým sirupem poradily dvě nadšené pěstitelky levandule z Berounska.

levandulovy-sirup-1100x618.png Zdroj: shutterstock.com

Přestože je máme spojená především s francouzskou Provence, levandulová pole nejsou zdaleka jen tamní doménou. Omamně vonící a do dále se táhnoucí fialovomodré lány levandule, z nichž přechází nejen čich, ale i zrak, navštívila v oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů, který se vysílá na Primě každou neděli kolem poledne, Eva Borská.

Založením tohoto v našich končinách trochu neobvyklého pole si splnily sen dvě kamarádky, Helena Neumannová a Milena Krčálová. „Jezdila jsem na farmářské slavnosti po naší zemi a při té příležitosti mě uchvátily bylinky,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek a pěstitelek levandulí, jak je to celé napadlo. „No a proč levandule? Stojíme na bývalých vápencových mořích, kde byla levandule od 10. století před naším letopočtem, tak proč něco vymýšlet, když už to dávno bylo vymyšleno,“ dodává s úsměvem a s tím, že na slovanských územích, včetně naší země, prý byla levandule pěstována po staletí, již od příchodu Keltů a jejich kmenů, kteří ji sem v rámci stěhování národů přinesli.

Levandulí existuje hned několik druhů, ovšem v Levandulovém údolí na Berounsku se pěstuje levandule lékařská (Lavandula angustifolia) v biokvalitě. „My pěstujeme biolevanduli lékařskou, která zde byla, a jak se ukazuje na našem poli, kde jich máme 45 tisíc, tak se jí daří i teď,“ uzavírá paní Neumannová a přidává recept na vynikající levandulový sirup s nádhernou barvou. Tu sirupu zajistí dostatečně dlouhé macerování květu i stonku levandule, který není radno podceňovat. Právě stonek je totiž podle jejích slov doslova nabitý účinnými látkami, jako jsou přírodní antioxidanty, antibiotika, antidepresiva, a dokonce prý funguje jako sladidlo.

Co budeme potřebovat na levandulový sirup:

  • 0,5 l vody
  • 1 biocitron
  • 1 celá skořice
  • 0,5 kg cukru (bílý nebo třtinový)
  • sušené levandule

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu. Přidáme pokrájený citron, jednu celou skořici, přisypeme cukr a biolevanduli. Směs pozvolna přivedeme k varu a vaříme co nejdéle (cca 30 minut), aby se chutě dobře promísily. Uvařenou směs uložíme na chladné a tmavé místo (může zůstat v kastrolu, ale můžeme ji i přecedit) a necháme 24 hodin macerovat. Poté slijeme do čisté láhve a můžeme začít konzumovat.

text a foto: FTV Prima/primadoma.tv, Receptář prima nápadů

20.9.2022 12:00 | autor: redakce ve spolupráci s FTV Prima

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist