Recept: Penne s lososem, smetanou a koprem

Jednou ze stále častěji se objevujících čerstvých ryb na našem stole je bezesporu losos. Za posledních patnáct let v naší kuchyni zdomácněl a svou jedinečnou chutí si získal i leckterého rybího odpírače. Náš nový recept vychází z italské inspirace, která má jednu velikou přednost: dokáže i z malého množství vysoce kvalitní suroviny učinit jídlo pro celou rodinu při zachování exkluzivity a výlučnosti.

(Zdroj: shutterstock)

Italské těstoviny

Již zmíněná přednost vychází z dnes již pozapomenutého historického faktu. Itálie nikdy nepatřila mezi země se širokými bohatými vrstvami a její vyhlášené těstoviny vždy představovaly levnou alternativu pro každého. Kvalita surovin a kuchařský um však dokázal, že i obyčejné špagety s rajčaty, olivami, olivovým olejem, česnekem a bazalkou mohou být naprostou delikatesou. Stejně tak i náš dnešní recept nevyžaduje velikou investici do určující složky. K delikátní večeři pro čtyři osoby nám totiž postačí bohatě 250gramový filet lososa.

Základní pravidlo

Zkušenější kuchaři mi prominou, ale musím na tomto místě připomenout jedno základní pravidlo při přípravě těstovin, na které se často zapomíná a jehož nedodržování může mít zásadní vliv na kulinářský výsledek. Pro většinu obyvatel české kotliny totiž dlouhou dobu představovaly těstoviny jakýsi druh přílohy. Z tohoto důvodu se velmi často podávaly uvařené těstoviny zvlášť a teprve na talíři byly zalité nějakou z mnoha verzí omáček. Italské těstoviny je však nutné vnímat jako celistvé jídlo. Po uvaření je totiž nutné je smísit s ostatními ingrediencemi a minimálně několik minut ještě nechat na plameni prohřívat. Teprve pak těstoviny přestanou být oněmi kolínky s rajskou omáčkou a přiblíží se skutečné italské předloze.

Víno a losos

Jako vhodného partnera pro dnešní pokrm jsme vybrali příjemnou odrůdu sauvignon blanc, která má svůj původ ve Francii, ale jejíž pěstování (vedle odrůdy chardonay) nachází stále více příznivců i v takzvaném vinařském Novém světě. Dnes jsme tedy dali příležitost jedné z nejprogresivnějších zemí na světě v tomto oboru, kterou je bezesporu Chile. Tamní sauvignony si zachovávají svěžest a jemnou kyselinku, což z nich činí vynikající víno k jídlu, ale zároveň nám poskytují intenzivní chuť citrusových plodů a vůni čerstvě posečené louky.

Suroviny pro přípravu:

250 g lososa
400 g těstovin (penne)
olivový olej
30 g másla
citrónová šťáva
150 ml sladké smetany
3 lžíce zakysané smetany
čerstvý mladý kopr
zelená petrželka
pepř

Postup při přípravě:

Filet lososa opláchneme a nakrájíme na menší kostky či proužky. Pokapeme citrónem a dáme do kastrolu na rozehřátý olivový olej s máslem. Jemně, ne zprudka, orestujeme asi jen dvě minuty a postupně zalijeme sladkou smetanou a necháme mírně probublávat. Osolíme, přidáme nadrobno nasekanou snítku čerstvého zeleného kopru, mletý pepř a asi po deseti minutách sekanou zelenou petrželku a dvě až tři lžíce kysané smetany. Uvařené (na skus – čili ne příliš) těstoviny scedíme, propláchneme vodou a vložíme do kastrolu s lososem. Dobře promícháme a necháme projít tak, aby těstoviny do sebe vstřebaly plnou škálu chuťových ingrediencí naší smetanovo-lososové omáčky. Na závěr můžeme podávat ozdobené čerstvým koprem, petrželkou a s plátky citrónu.

Text: autorský článek Otto Jansky, foto: shuttestock

Publikováno: 12.09.2022, Autor: autor: Otto Janský

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.