Realizace rodinného domu v Újezdě

REALIZACE Původně chtěli vylepšit interiér, ale nakonec zůstaly na svém místě jen bazén a krb. Bydlení v této vile je synonymum romantiky po anglicku. A majitelům vůbec nevadí, že ji ve skutečnosti najdete v pražské čtvrti Újezd.

Necitlivě zrekonstruovaných domů se u nás bohužel najde víc než dost. Když se vám však podaří najít duo schopných architektů, můžete si být jisti, že bude mít nakonec naprosto stylové bydlení. Podívejte se, jak vypadá nový outfit jedné vily na okraji Prahy.

Začalo to bouřlivými diskusemi

Aby moli architekti Josef Smutný a Miroslav Peterka z ateliéru ilex design s.r.o. nakonec říct, že se jim podařilo naplnit známé pravidlo: „Nejlepší klient = spokojený klient“, stálo je to nejen hodně úsilí, ale také věnovali spoustu času diskusím o tom, jak vrátit ztracené kouzlo rodinnému domu na Újezdě.

Majitelé měli původně v plánu jen úpravy v interiéru, ale nakonec po úvodních diskusích s architekty rozhodli o celkovou přestavbu rodinného domu, která by nahradila stavebně nekvalitní konstrukce z 90. let minulého století. Tyto debaty mezi stavebníky a staviteli nakonec skončily kompletní rekonstrukcí, při níž z domu zbylo pouze pár nosných zdí.

Majitel chtěl dům propojit se zahradou

Díky rekonstrukci se naplnily představy klienta o bydlení i z vizuálního pohledu. Na původním místě zůstaly pouze zahradní bazén a krb. Předmětem zadání byla tedy kompletní změna obytného prostoru, splňující současné požadavky rodiny s tím, že by měla nárokům na kvalitní bydlení vyhovovat třeba i za 20 let.

Nový dům měl lépe korespondovat s okolím a být propojen se zahradou. Na svém místě a ve svém prostoru zůstal jen bazén. Majitel inklinuje ke konzervativnímu způsobu bydlení, takže vyžaduje, aby celý dům dokonale vyhovoval jeho potřebám a návykům.

Variabilní jsou pouze dětské pokoje

Zásadní bylo vyřešit a domyslet prostory pro děti, jejichž prostorové a etické návyky se během následujících 10 let budou samozřejmě výrazně proměňovat. V domě se proto nacházejí již mnohokrát vyzkoušené a pro rodinné domy se zahradou nezbytné prostory, jako je praktická velká koupelna přístupná do zahrady či prostorný vstup s technickým zázemím.

Za určitý pokus o vytvoření nového neověřeného prostoru by šlo považovat rozšíření domu do verandy. Zazděním jediného okna v původním obytném prostoru se pokusili architekti zajistit absolutní klid v dané místnosti. Osvědčilo se druhotné prosvětlení přes „polozdi“ z celoprosklené verandy. Samozřejmostí bylo vybudování dostatečného množství úložných prostor.

Interiér byl od počáteční studie navrhován současně se stavbou a je propracovaný do každého detailu. Převýšení patra umožnilo architektům zajímavé pohrávání s okenními otvory a jejich velikostmi. Výsledkem je pečlivý výběr přírodních obrazů, výhledů do zahrady i okolí.

Text: Ivana Kukalová

26.9.2017 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist