Z půdy vzniklo netradiční loftové bydlení

REALIZACE Uvažujete o rekonstrukci podkroví? Pojďte se s námi podívat do historické pražské čtvrti do Bubenče na malý loftový byt. Třeba tady najdete potřebnou inspiraci, protože podkrovní bydlení nabízí možnosti jako žádný jiný prostor.

Majitel chtěl využít neobývaný půdní prostor v rohovém činžovním domě, který byl postavený ve 30. letech minulého století. Rozhodl se, že si zde vybuduje byt, kde bude sice co nejefektivněji využitá malá podlahová plocha, ale který bude zároveň působit prostorným dojmem.

Lípa místo klimatizace

Tohoto nesnadného úkolu se ujal architekt Dalibor Hlaváček. Jeho úkolem bylo najít takové architektonické řešení, aby z půdy, která se původně používala k sušení prádla, vznikl funkční loftový byt.

Samozřejmě přitom musel respektovat funkční i finanční požadavky majitele. Nakonec zvolil neobvyklé prostorové řešení, přičemž skvěle zkombinoval různé materiály, barvy a tvary. Zároveň však musel vzít v úvahu celkové umístění domu, protože by bylo škoda nevyužít nádherného výhledu na Stromovku i trojskou zoologickou zahradu.

Zdánlivou nevýhodu, kterou byla vzrostlá koruna letité lípy zastiňující jedno okno, proměnil v přednost. Umístil sem totiž ložnici a strom v létě brání přirozeným způsobem přehřívání interiéru.

Schodiště a kuchyňská linka v jednom

Loftový byt je koncipován jako mezonet. Díky originálně řešenému schodišti a ocelové „lávce“ vznikl prostor, v němž je velká místnost s vysokým stropem coby obývák, zatímco z „galerie“ vše vidíte naprosto z jiné perspektivy. Kuchyň s obývacím pokojem jsou umístěny v dolním otevřeném prostoru a umožňují pohled na střešní trámy. Klidová část (ložnice, koupelna a WC) je rozložená v horním podlaží.

A ani kousek místa zde nepřijde nazmar. Schodiště je zároveň kuchyňskou linkou, zatímco plynový kotel a knihovna jsou umístěny do výklenků mezi komíny. V koupelně je ve vestavěné skříni schována pračka se sušičkou. V ložnici i po obvodu galerie jsou zabudovány vestavěné skříně. V horní části jsou v prostoru mezi okny umístěny dva pracovní stoly.

Efektní kombinace dubu, žuly a nerezu

Podlahy a solitérní nábytek mají povrch v dekoru dubu, zatímco vestavěný nábytek je bílý ve vysokém lesku. Také kuchyň, přestože zabírá minimální prostor, poskytuje při vaření maximální komfort. Dvířka kuchyňské linky jsou vyrobená z dubové dýhy, pracovní deska je žulová a spotřebiče jsou v designu nerezu. A z obyčejné půdy tak vzniklo moderní a luxusní bydlení.

Text: Ivana Kukalová

6.2.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist