Prosvětlený bungalov s hravým interiérem

Rodinný dům u Košic je příkladem architektury, která dokonale zapadá do okolní přírody. To potvrzuje i interiér plný denního světla a čerstvého vzduchu, které do domu přivádějí střešní a klasická fasádní okna. Díky tomu mají majitelé postaráno o neustálý kontakt se zelení a okolní krajinou.

3_33012660904_1120b92488_k-1100x618.jpgCelá galerie 12 Zdroj: Martin Matula Photography

Koupili pozemek jen se základovou deskou

Někdy prostě nejdou úplně věci podle plánu. To je také případ jednopodlažního domu nedaleko Košic. Základovou desku položili původní majitelé, kteří však následně pozemek prodali. A teprve potom, díky svému synovi, který parcelu koupil, si zde starší manželský pár začal budovat nové rodinné zázemí a vysněnou oázu klidu.

Museli se sice vzdát bytu v Košicích a vyměnit ho za stavení na vesnici. Ta je ale naštěstí vzdálená od města jen pár minut autem, takže mohou si manželé na jedné straně užívat klidu, ale zároveň využívat výhod velkého města.

Spolupráce s architektem se vyplatila

Za hravý interiér plný denního světla vděčí rodina košickému architektovi Ing. arch. Štefanu Pacákovi. Už na začátku měl však majitel bungalovu podmínku: protože byla základová deska již hotová, projekt se jí musel přizpůsobit.

„Práci architekta jsem znal ze synovy stavby. Jeho návrh jsme akceptovali v plném rozsahu, i když jsme si z projektu vlastně neuměli moc představit, jak bude ve skutečnosti dům vypadat. Proto byla první manželčina reakce, když se dům postavil – kdo bude v tak rozlehlém domě uklízet?“ směje se majitel.

Přestože je velký, je i útulný

Jen vstoupíte do domu, překvapí vás otevřený interiér. Tento dojem umocňuje nejen velká užitná plocha, ale také prosvětlený prostor pod střechou.

Navzdory velkorysé dispozici však tento dům nepůsobí vůbec studeně. Právě naopak. Dřevěné trámy ho zútulňují a navozují pocit tepla. Také všudypřítomné denní světlo dodává bydlení v přízemním domě příjemný charakter.

Dominantní je obývák s krbem

Bungalov je funkčně rozdělen na dvě části. Soukromou zónu v zadní polovině domu obývají majitelé. Nacházejí se zde ložnice, šatna a koupelna. Společenská zóna je situována v přední části bungalovu. Dominuje jí obývací pokoj s krbem a vstupem na dřevěnou terasu.

Společenský prostor je spojen s kuchyní s kuchyňskou linkou zhotovenou na zakázku, která šikovně maskuje tolik potřebné úložné prostory. Do domu se často sjíždějí na návštěvu rodinní příslušníci, a proto jsou zde dostatečně využity i dva pokoje pro hosty doplněné koupelnou.

V přední části domu se nacházejí také místnosti s technickým zázemím, pracovna majitelky a kutilská dílna pro majitele. Aby snížil potřebu umělého osvětlení, opatřil architekt tyto prostory pásem z mléčného skla, díky němuž do interiéru proniká denní světlo.

Okna se samočisticí vrstvou nevyžadují údržbu

Významným stavebním prvkem jsou tady především okna, která díky propouští do interiéru dostatek denního světla, což pomáhá utvářet celkový charakter prostoru. Okna jsou proto orientována tak, aby do bungalovu přiváděla sluneční paprsky především v dopoledních hodinách. Opatřena jsou dálkovým ovládáním, pomocí kterého je možné regulovat stínění roletami či žaluziemi nebo větrání.

Majitelé mají k dispozici dva ovladače, jejichž prostřednictvím ovládají celkem sedm střešních oken. Zajišťují obyvatelům pohodlí a přitom v podstatě nevyžadují žádnou péči. Jsou totiž vybavena samočisticí vrstvou – nečistoty tak díky chemické reakci smyje déšť.

Navzdory tomu, že sluneční paprsky dovnitř pronikají nejvíce v době oběda, je v interiéru stále příjemná teplota, a to díky zatemňujícím roletám. V domácnosti tedy není zapotřebí žádná klimatizační jednotka.

K účinnému větrání přispívá komínový efekt

Střešní okna mají i další benefity, patří mezi ně například větrání prostřednictvím tzv. komínového efektu. Jedná se o účinný způsob, jak za krátký čas zbavit dům nashromážděného vzduchu a výparů z vaření – stačí najednou otevřít střešní okna spolu s těmi fasádními.

„Při větrání využíváme také komínový efekt. Dojde tak k rychlé výměně vzduchu a za pár minut tu máme opět příjemné prostředí. Tímto způsobem větráme především v létě,“ vysvětluje majitelka.

 

3.1.2018 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist