Proměna baráku na odstřel

Když byste šli libereckou ulicí kolem této betonové zdi, možná by vás ani nenapadlo, jak atraktivní a zajímavé bydlení se za ní skrývá. To byl zřejmě cíl architektů i majitelů. A tak vznikl prostorný dům, který není z ulice téměř vidět.

3ayotpmnv1554063183-1440x960-1100x618.jpg Celá galerie 15 Zdroj: BoysPlayNice

Původní stavbu museli zbourat

Některé stavby jsou už v bohužel tak žalostném technickém stavu, že jejich kompletní rekonstrukce se nevyplatí nebo není ani realizovatelná. S tím případem se setkali také liberečtí architekti Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub ze studia Mjölk architekti a jejich spolupracovníci Michal Hejzlar a Jan Nikendey.

„Všechno začalo koupí více než sto let starého domu, který už toho času nebyl ve vyhovujícím technickém stavu. Stačilo pár návštěv a bylo jasné, že ten ‚barák je na odstřel‘. Také bylo rozhodnuto, že se z domu zachová pokud možno co nejvíce, tedy přízemí“, prozrazují architekti.

Přízemí jako by neexistovalo

Zajímavé je, že přízemí není z ulice téměř vidět. Je šikovně schováno pod zemí a celé „vykukuje“ až na zahradě, odkud je fantastický výhled na Ještěd.

Podsada původního domu tedy nabídla základní rámec pro následující dějiště prací. Postupně zde vznikl dům, který působí zvenku velmi skromně, avšak uvnitř je nebývale velkorysý. „Dům přiléhal k hranici pozemku, přímo k chodníku u silnice. Tuto dělicí linii mezi ruchem aut a soukromím jsme se rozhodli zachovat,“ uvádějí architekti. Ulici odděluje od zahrady betonová zeď, jejímž jediným otvorem je vstup na malý dvorek.

Z předprostoru je vchod do rodinného domu. Povrch objektu tvoří dřevěný obklad z prken. „Ten v rastru navazuje na zcela původní šupnu, která tu stála před více než jedním stoletím,“ upřesňují architekti.

Uspořádání vnitřního prostoru

Vstupními dveřmi se vchází do předsíně, z níž je možné se dostat se na toaletu a do úložných prostor. Potom následují dveře vedoucí do pokoje dcery majitelů. Chodba ústí do velkého obývacího pokoje a malé pracovny. Tento prostor je z obou stran vymezený velkými okny.

Okno vpravo vede na dvorek, který je ze všech stran obklopený budovou. Z jedné strany je okno z pokoje dcery, na protější straně je křídlo s koupelnou a ložnicí rodičů.

Z kuchyně rovnou na zahradu

Po levé straně se nachází obývák, odkud lze po schodech sestoupit do kuchyně s jídelnou, která se nachází v přízemí zahrady. Z kuchyně lze rovnou vyjít ven, na terasu a zahradu, což je neocenitelnou výhodou nejen pro kuchařku, když potřebuje čerstvé bylinky, ale i pro potřeby relaxace.

 

10.10.2019 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist