Co tělu dáte, to vám také vrací. Pokud se budete stravovat zdravě a dodáte tělu potřebné dávky živin a vitaminů, zvládnete i náročné dny snadněji a radostněji. Čerstvě připravené šťávy z ovoce a zeleniny jsou klíčem ke zdravému životnímu stylu. Jejich konzumace je nesmírně důležitá nejen pro aktivně žijící sportovce, tak i pro ty, kteří teprve hledají, co pro své zdraví mohou udělat. Čerstvé džusy ocení také ženy v těhotenství, kdy si tělo žádá zvýšené dávky kyseliny listové. Sklenka čerstvé šťávy přijde vhod i našim nejmenším. Léto zdravé stravě přeje. Co může být lepšího než čerstvá a nekonzervovaná šťáva ze sezonního ovoce natrhaného doma na zahradě a připraveného ve vlastní kuchyni? Zásadním pomocníkem pro výrobu ovocných a zeleninových šťáv je vhodný spotřebič. Je několik možností, jak z ovoce udělat lahodnou, tekutou vitaminovou bombu.
Pár tipů, na přípravu smoothie:
- nápoje, pokud možno neslaďte, ovoce je sladké dostatečně samo o sobě,
kombinace ovoce a listové zeleniny je chuťově velice zajímavá - upřednostňujte sezonní ovoce a zeleninu, protože jsou organismu v danou chvíli nejpřirozenější
- k přípravě používejte ovoce a zeleninu ideálně v pokojové teplotě
- kombinacím s jogurtem a mléčnými výrobky se spíše vyhýbejte
- používejte bylinky i koření, mají pozitivní účinek (máta, koriandr – napomáhají trávení, zchlazují)
- smoothie je vhodné jako vydatnější svačina/snídaně (v kombinaci například s obilovinami). Díky jejich zařazení do jídelníčku (a díky jejich nízkému glykemickému indexu) zaženete nežádoucí večerní chuť na sladké a noční hlad.
Při přípravě se neobejdete bez mixéru. Kvalita přístrojů je velmi podstatná. Čím lepší a výkonnější máte k dispozici, tím je příprava jednodušší a výsledný nápoj kvalitnější a hodnotnější.