Proč dodržovat tradice
Od rána se všichni postí, aby večer uviděli zlaté prasátko. Hospodyňka tak má čas věnovat se po celý den přípravě slavnostní večeře. Čas na ni přichází s první hvězdou na nebi. To je úkol pro děti, aby sledovaly, kdy ta chvíle přijde.
Zvyk prostřeného místa navíc pro náhodného kolemjdoucího vychází z pověry, že počet stolovníků by měl být vždy sudý. Na Štědrý večer obchází Smrtka stoly a tam, kde napočítá lichý počet, se během příštího roku vrátí.
Po večeři přichází na řadu oblíbené zvyky jako krájení jablka, lití olova nebo v případě svobodných dívek házení střevícem. Obyčejů je mnohem více, a záleží na každém z vás, kterým se chcete věnovat. Nebo můžete jít po večeři rovnou ke stromečku.
Jak prostřít štědrovečerní tabuli
Stůl prostřený ke štědrovečerní večeři by měl odrážet sílu a krásu celého večera. Důležitý je ubrus, který dodá tabuli slavnostní nádech. Nejlepší barvou je bílá nebo krémová, ideálním slavnostním materiálem bavlna, satén nebo damašek.
Ubrus by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů, aby se nesmekal ani nepřekážel. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. Jejich barva může být výraznější a měla by doplňovat výzdobu vašeho domova – slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená.
Na stole by neměl chybět žádný ze symbolů Vánoc – ozdoby, jmelí či větvičky jehličí a také peníze, aby se příští rok měli všichni dobře i po materiální stránce. A pochopitelně nezapomeneme adventní svícen se zapálenou svíčkou. Slavnostní ráz dodají živé květiny!
Pár tipů k dokonalosti:
- Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře položené na sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře „nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
- Nepřehánějte to s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní včetně přípitku se podává zvlášť.
- Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře v pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.
Obžerství povoleno
Běžné menu se skládá ze tří chodů, ale tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako je dní v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrúdl, což jsou první dva chody.
Podle odborníků na stolování a etiketu je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýrů, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.
7 jako dní v týdnu:
Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den v roce.
Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co zvolí na štědrovečerní tabuli.
- Předkrm – například houbový kuba.
- Polévka – může být rybí, houbová nebo vývar.
- Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje, klasikou ale je smažený kapr a bramborový salát.
- Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
- Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky, chlebíčky.
- Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce, aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.
Nevstávejte od stolu
Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí?
Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel poté, co poslední hodující odloží příbor,“ říká Helena Tomášová z české textilky Veba, která dodává damaškové ubrusy i do luxusních restaurací a hotelů.
I oblečení dělá slavnostní atmosféru
Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete úctu těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů doladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.