Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři

Štědrý večer by měl nejslavnostnější chvílí v roce. Ne pro dobré jídlo a pití nebo dárky a krásný stromeček, ale protože by si celá rodina měla užít výjimečné okamžiky lásky a štěstí. K tomu nám pomáhají i tradice. Poradíme vám, jak nejlépe připravit vrchol Štědrého dne.

sophie-allport-holly-berry-collection-table-setting-1100x618.jpg Celá galerie 13 Zdroj: Sophie Allport

Tradice jsou důležité

Od rána se všichni postí, aby večer uviděli zlaté prasátko. Hospodyňka tak má čas věnovat se po celý den přípravě slavnostní večeře. Čas na ni přichází s první hvězdou na nebi. To je úkol pro děti, aby sledovaly, kdy ta chvíle přijde.

Zvyk prostřeného místa navíc pro náhodného kolemjdoucího vychází z pověry, že počet stolovníků by měl být vždy sudý. Na Štědrý večer obchází Smrtka stoly a tam, kde napočítá lichý počet, se během příštího roku vrátí.

Po večeři přichází na řadu oblíbené zvyky jako krájení jablka, lití olova nebo v případě svobodných dívek házení střevícem. Obyčejů je mnohem více, a záleží na každém z vás, kterým se chcete věnovat. Nebo můžete jít po večeři rovnou ke stromečku.

Slavnostní tabule

Stůl prostřený ke štědrovečerní večeři by měl odrážet sílu a krásu celého večera. Důležitý je ubrus, který dodá tabuli slavnostní nádech. Nejlepší barvou je bílá nebo krémová, ideálním slavnostním materiálem bavlna, satén nebo damašek.

Ubrus by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů, aby se nesmekal ani nepřekážel. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. Jejich barva může být výraznější a měla by doplňovat výzdobu vašeho domova – slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená.

Na stole by neměl chybět žádný ze symbolů Vánoc – ozdoby, jmelí či větvičky jehličí a také peníze, aby se příští rok měli všichni dobře i po materiální stránce. A pochopitelně nezapomeneme adventní svícen se zapálenou svíčkou. Slavnostní ráz dodají živé květiny!

Pár tipů k dokonalosti:

  1. Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře položené na sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře „nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
  2. Nepřehánějte to s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní včetně přípitku se podává zvlášť.
  3. Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře v pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.

Obžerství povoleno

Běžné menu se skládá ze tří chodů, ale tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako je dní v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrúdl, což jsou první dva chody.

Podle odborníků na stolování a etiketu je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýrů, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.

7 jako dní v týdnu:

Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den v roce.
Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co zvolí na štědrovečerní tabuli.

  1. Předkrm – například houbový kuba.
  2. Polévka – může být rybí, houbová nebo vývar.
  3. Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje, klasikou ale je smažený kapr a bramborový salát.
  4. Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
  5. Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky, chlebíčky.
  6. Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce, aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.

Jak je to s nevstáváním od stolu?

Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí?

Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel poté, co poslední hodující odloží příbor,“ říká Helena Tomášová z české textilky Veba, která dodává damaškové ubrusy i do luxusních restaurací a hotelů.

I oblečení dělá slavnostní atmosféru

Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete úctu těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů doladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.

10.12.2018 10:30 | autor: Kateřina Šedivá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist