Příběh jedné kuchyně

Klára s Matějem našli své místo pro život v zahrádkářské kolonii na okraji východočeského města. Následovala přestavba domku na dům, završením dokonalého bydlení pak bylo vybavení kuchyně s obývákem jako jednoho velkého společenského prostoru.

gfx1167-1100x618.jpg Celá galerie 10 Zdroj: Foto: Radek Kalhous

Mladý pár při hledání svého domova oslovil zahradní domek v zahrádkářské kolonii, jejíž historie se táhne až do sedmnáctého století. V sousedství je řeka s mlýnem, rybník a přitom je centrum města coby kamenem dohodil. V klidné čtvrti už převládají rodinné domy, chatových domků rapidně ubývá. Jako nevýhoda se jevila blízká silnice, ale nakonec genius loci zelené čtvrti zvítězil a Klára s Matějem domek koupili.

Rekonstrukci se rozhodli svěřit do rukou architektonického studia AD1150. Díky jejich dobré práci a názorové souhře s mladým párem trvala náročná rekonstrukce pouhých pět měsíců. „Architekt navrhl dům dispozičně a pak se komplexně navrhlo vybavení od podlah až po strop včetně materiálů. To nám přišlo velmi důležité a zpětně hodnotíme, že bychom právě tohle nezvládli. Ne všechno se k sobě hodí a ladí,“ vysvětluje majitel.

Trable s deskou

Klára s Matějem si přáli, aby jejich nová kuchyně ladila se zbytkem velkorysého obytného prostoru. Vše se podařilo ke spokojenosti majitelů, kuchyň v hodnotě několika set tisíc měla „grády“.

Největším problémem byl výběr kuchyňské desky. Ohledně materiálu měli jasno od začátku: „Protože jsme chtěli ověřený materiál, rozhodli jsme se pro tvrzený kámen od společnosti Technistone. Táta s mámou ho mají už deset let a jsou s ním spokojeni,“ vysvětluje volbu Matěj.

Jen s barvou byl problém. Odstín navržený architekty se jim nelíbil, a tak se rozhodli pro jiné řešení. Zapůjčili si několik desek a ty vyzkoušeli přímo v již zařízené kuchyni.

„Zapůjčené desky jsme v naší kuchyni pokládali na náš kuchyňský ostrůvek, pak jsme ho fotili a hodnotili. To jsme dělali celé dopoledne. Nakonec jsme se rozhodli pro odstín Starlight Black,“ říká majitel. „Moc se nám líbily ty kousky zrcadel v desce, které odrážejí světlo. Když jsme sem tu desku dali, celý prostor se rozzářil. A co teprve v noci. Čistá krása!“

Schody jako sezení

„Jsme moc pyšní na kuchyň. Kamarádi i rodina jsou nadšení z prostoru, který nám umožňuje se tady sejít i ve velkém počtu a zároveň se nikdo necítí stísněně. Moc si pochvalujeme i kuchyňský ostrůvek, na kterém vaříme, žehlíme, malujeme, a když pořádáme party, tak se z něj stává i velká pracovní i jídelní plocha, ke které se vejde víc lidí. I proto máme mezi kuchyní i obývákem schody. Ty větší slouží i jako sedací plochy, nahrazují tak židle. Jsme tady prostě opravdu moc šťastní,“ uzavírá své vyprávění Matěj.

7.5.2019 10:30 | autor: Kateřina Šedivá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist