Při rekonstrukci řadového domu v Brně posunuli vstupní dveře i okna

Proměna rodinného domu, který těsně přiléhá k vedlejší budově v řadové zástavbě, nebyla jednoduchá. Architekti sice museli respektovat původní zastavěnou plochu, ale přesto si troufli na zásadní změnu, jakou je kromě jinak umístěných dveří a oken i dřevěná zástavba.

1e5mkdjco1553861386-1440x959-1100x618.jpg Celá galerie 11 Zdroj: Petr Šmídek

Dům se nachází řadové zástavbě

Rekonstrukcí rodinného domu pověřili majitelé Svatopluka Sládečka, Jaroslava Matouška a Petru Bitaudeau Vaškovou z brněnské architektonické kanceláře Studio New Work.

Jedná se o objekt, který se nachází v řadové zástavbě rodinných domů, na pozemku, který je orientovaný v ose jih-sever. Tvoří dvojici se sousedním domem, který však měl zcela jiné uspořádání. Nicméně stavební úpravy objektu nepřekročily původní zastavěnou plochu.

K rozšíření domu posloužilo dřevo

Změny proporcí otvorů odrážejí nové vnitřní uspořádání prostorů. Hmota původního domu je v posledním patře rozšířena o dřevěnou stavbu obsahující jednu místnost. Z důvodů chatrné spodní konstrukce bylo nutné změnit prostorové uspořádání vstupního podlaží, a tak došlo k vložení šikmé osy a sbíhavých prostorů do jinak pravoúhlé stavby.

Prostorové řešení dodržuje původní koncept

Jednotlivá patra jsou spojena schodištěm, které je umístěno k fasádě orientované do zahrady. Díky posunutí vchodových dveří do chodby vzniklo zastřešené závětří, na které navazuje vstupní hala. Na tu je napojený sklad, WC s technickou místností a směrem k zahradě jsou situovány pracovna a schodiště. Přes pracovnu se pak dá projít na zahradu.

V prvním patře je obývák s kuchyní

Celé přízemí má podlahu z repasovaného a nově doplněného teracca. Druhé nadzemní podlaží je společenskou částí domu, kde je umístěný obývací pokoj s kuchyňským koutem. Směrem do zahrady se dá vyjít na původní balkon. Díky novému rozmístění oken a dveří směrem do ulice zároveň vznikla i menší lodžie.

Ve zbytku jsou ložnice a ateliér

Třetí nadzemní podlaží je klidovou částí domu. Nachází se zde samostatné WC, ložnice se šatnou a koupelna. Z koupelny je přístupný stávající balkon. Směrem do ulice je pak situována menší lodžie.

Ve čtvrtém nadzemním podlaží se nachází další nová koupelna s toaletou, samostatná ložnice a nově vybudovaný ateliér, který je umístěný v dřevěné nástavbě.

28.11.2019 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist