Levné modely se mohou hodně prodražit
O Češích je známé, že milují grilování a kouzlu téhle volnočasové aktivity podléhají často a rádi. Hlavní grilovací sezona začíná už s prvními teplými dny, takže právě teď je ten správný čas se na ni v klidu připravit. Výběr nového grilu stále výrazněji ovlivňují zásady zdravého životního stylu – raději si připlaťte za kvalitu, bezpečnost a komfort, než abyste riskovali zdraví a připravovali jídlo na levném, nekvalitním grilu s limitovanou životností. A to je právě u plynového grilu hodně důležité.
Jinak jsou plynové grily velmi populární. Je tomu tak zřejmě proto, že nemusíte nekonečně dlouho čekat, až se rozhoří dřevěné uhlí a zahřeje gril na správnou teplotu ani nepotřebujete prodlužovací kabely, bez nichž se u elektrického grilu většinou neobejdete.
Stlačíte knoflík a grilujete
Obsluha plynového grilu je velmi snadná – od jednoduchého zapálení plynových hořáků až po možnost regulovat sílu plamene, a tím pádem i výkon grilu. Součástí kvalitních plynových grilů by měla být regulace tlaku plynu.
Plynové hořáky zapálíte stlačením knoflíku a můžete začít grilovat, protože nemusíte čekat na rozpálení. Většina grilů je vybavená teploměrem ve víku, takže můžete kontrolovat teplotu uvnitř grilovací nádoby a pomocí ovládacích knoflíků ji pohodlně regulovat. Je lepší si pořídit takový typ, u něhož se dá každý hořák používat i samostatně. Oceníte to především při malých akcích, kdy tak ušetříte za plyn.
Praktické jsou typy vybavené bočními odkládacími plochami a úložným prostorem pod grilovací nádobou. Pro snadnou manipulaci s grilem po zahradě je dobré, když má gril pojezdová kolečka.
Příprava různých jídel současně už není problém
Některé plynové kotlové grily zvládnou najednou ugrilovat porce až pro 10 osob, což určitě využijete, pokud rádi pořádáte party nebo velké rodinné obědy. Problémem už ale není ani kombinace zároveň přímého a nepřímého grilování či příprava barbecue. Grily mohou mít v příslušenství mít například i litinový hrnec, který vám umožní v podstatě vše – od smažení, pečení přes dušení až po vaření.
Někdy tam nechybí ani pánev WOK z uhlíkové oceli, která rychle a efektivně distribuuje teplo, můžete vyzkoušet třeba speciální asijskou metodu „Stir-fry“, při které je nutné smažit ingredience v malém množství hodně rozpáleného oleje.
Multifunkční věci jsou v módě
Evidentně si už i výrobci grilů uvědomili, že teď prostě frčí praktické kombinace typu 3v1. Svědčí o tom například kombinované grily, u nichž si můžete zvolit způsob úpravy pokrmů doslova podle nálady a momentálních časových možností. Během týdne, když máte méně času, asi spíš oceníte výhody plynového grilu, zatímco o víkendu si můžete třeba při přípravě oběda plně vychutnat vůni dřevěného uhlí.
A skuteční fajnšmekři určitě ocení udírnu, která bývá vybavená dvěma grilovacími rošty a odnímatelným ohništěm na uhlí/dřevo. To pak přikládáte do udírny postranními dvířky.
Čištění není žádná věda
Při čištění plynových grilů zavřete horní víko, gril nastavte na nejvyšší teplotu a nechte přibližně 10 minut působit. Teplý vypálený gril poté vydrhněte kartáčem určeným na grily. Nejvhodnější je trojúhelníkový, kterým nejsnadněji vyčistíte prostor mezi rošty a těžko dostupná místa.
U plynových grilů existuje i druhý možný způsob čištění. Při něm je třeba gril vypnout a odpojit od přívodu plynu. Po vychladnutí z grilu odšroubujte varný rošt a za pomoci čisticího prostředku důkladně vytřete prostor pro hoření. Po odmontování hořáku vyčistěte ocelovým kartáčem jeho vnitřní části a za pomoci baterky zkontrolujte jeho čistotu a také čistotu ventilů.