Všichni to známe – stačí den starý chléb. Křupavost a tím i chuť je tatam. Přitom krajíc chleba jako z pece si nemusí dopřávat jen pekař. Stačí si pořídit topinkovač. Jak často jej budete využívat zjistíte hned poté, co jej přinesete domů a vyzkoušíte. Určitě to bude alespoň každý druhý den.
Nejlevnější varianta
Topinkovač nebo toastovač, zkrátka stroj, který krajíc chleba během několika minut opeče, pořídíme už za tři sta korun. Levnější výrobky, které službu prokáží téměř stejně dobře jako ty dražší, vyrábí například Tesla nebo Eta.
Rozhodneme-li se přesto investovat více, někdy i 3 tisíce korun, přineseme si v malém spotřebiči kromě funkce opečení také funkci rozmrazování, opečení chleba jen z jedné strany nebo automatické centrování chleba pro rovnoměrné zhnědnutí.
Velká fotogalerie domácích spotřebičů
Automatické vypnutí
Jinou, zato důležitou funkcí, je automatické bezpečnostní vypínání, které se aktivuje ve chvíli, kdy se v topinkovači chléb vzpříčí nebo pokud je krajíc silnější a začne se o vnitřní stěny přístroje připalovat. U levnějších topinkovačů, které tuto funkci postrádají, se tak může stát, že se nám snídaně vznítí.
Naplněný sendvič
Jinou variantou na křupavou snídani nabízí sendvičovač. Do tohoto přístroje vložíme snídani již nachystanou – dva plátky toastového chleba, mezi kterými je nějaká náplň – často klasika: šunka a sýr. Díky praktickému tvaru náplň nevyteče.
Výhodou jsou sendvičovače s výměnnými nástavci. V rozmanitých formách můžeme připravit vafle nebo použít gril a zapéct tak jakýkoliv druh pečiva.
Zkuste zapéct všechno
Máme-li k dispozici takové pomocníky na přípravu snídaní, proč nevyzkoušet jiné ingredience? Zapéct mezi dva krajíce zbytky masa od oběda, zeleninu, marmeládu, med… sendvičovače zpracují opravdu všechno. A cena? Stejná jako u topinkovačů – od tří set korun po zhruba tři tisíce.
Martina Tlachová
Foto: Bílá planeta, Thompson, Bakers Federation