Domů > Tipy a triky > Před bezinkou klekni
Před bezinkou klekni
Jako tajemná královna v popelčím šatu může vypadat nezajímavá křovina, která nevyniká ani krásou, ani vůní, a přesto požívá mezi lidmi velké vážnosti. Před jejími účinky se doslova vyplatí si kleknout, jak praví lidová moudrost.
Bez černý (Sambucus nigra) z čeledi zimolezovitých roste na rumištích, v pustých a zanedbaných místech, v plotech. Dává přednost vlhkým humózním půdám a dobře se mu daří v půdách bohatých na dusík, kde roste tak bujně, že opanuje celý prostor. Při pravidelném zastřihávání i z takového plevele lze vytvořit zajímavý solitér.
Je to keř nebo stromek, dosahující výšky 3 i více metrů. Má šedohnědou kůru s houbovitou dření bělavé barvy, které se říká bezová duše a láká děti k jejímu dobývání. Na Slovensku z ní vyrábějí fujárky a píšťalky. Kůra a hlavně list šíří zápach, odtud pochází i nepříliš lichotivý lidový název bez smradlavý nebo dokonce smradinky. Kvete od května do začátku července, někdy opakovaně na nových letorostech v září. Drobné, někomu až nepříjemně vonící, pětipaprsčité květy mají žlutobílé zabarvení. Květy jsou uspořádány do bohatých složených chocholíkatých vrcholíků. Plody dozrávají během září. Jsou to kulovité peckovičky měřící v průměru 6 mm a v době plné zralosti lákají ptáky fialovou až černou barvou, jež obsahuje krvavě červenou šťávu.
Dříve rostl v lužních lesích a na vlhkých místech, později byl úmyslně vysazován i u venkovských stavení. Staří Čechové totiž považovali strom za kouzelný, věřili, že v něm sídlí duchové a dobré víly, kteří odhánějí pekelné síly. Od středověku byl opředen celou řadou pověr. Jedna z nich říká, že v něm bydlící duchové se mstí za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Nevěsta dostávala k svatbě dvě sazeničky, jednu vysadila pod okna, druhou u stodoly. Dnes si vysazování bezu kolem stavení vysvětlujeme mnohem prozaičtěji. Zápach, jenž bez šíří, odpuzuje hmyzí škůdce a myši.
Mattioli psal, že „ bez do života přijatý má velkou vyháněcí moc“.
Byl dokonce nazýván selskou lékárnou. Jako léčivá rostlina nemá bez černý v lidovém léčitelství konkurenci.
Obsahuje glykosidy (sambunigrin, rutin), fytoncidy, slizy, třísloviny, silice, plody navíc obsahují vitamin C, B, karoteny, antho- kyanová barviva, organické kyseliny.
Ve farmacii se zajímají hlavně o květ, působí snížení horečky a usnadňuje pocení. Používá se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách nebo jako součást uklidňujících nervových přípravků. Je osvědčeným lidovým potopudným, močopudným a „krev čistícím“ prostředkem. Uleví při migrénách a ischiatických zánětech. Výluhy z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti. Doporučuje se i maska z květu bezu černého, lípy a heřmánku.
Velká inspirativní galerie rostlin
Působí jako prostředek proti bolesti (léčba migrény nebo zánětu trojklanného nervu). Mají i protizánětlivý účinek, čerstvé slabý projímavý účinek a mírně snižují krevní tlak.
List bezu černého lze použít k léčbě revmatizmu, kdy se bolavé klouby zabalí do čerstvých rozemletých listů. List ve formě čaje čistí pokožku a je součástí čajů k léčbě akné.
Bez se často kombinuje s ostatními léčivými rostlinami, nejčastěji s lipovým květem, diviznovým květem nebo heřmánkem.
1. Bezinky jako borůvky
2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulí, 800 g cukru, 30 g kyseliny citronové nebo šťáva ze 2 citronů,1-2 dcl rumu
Jablka rozvaříme a prolisujeme. Poté přidáme bezinkové bobule a opět rozvaříme. Poté vmícháme cukr, vaříme ještě 10 minut a zkoušíme na studeném talíři, zda želíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů a rum. Tento džem chutná na lívancích a omeletách.
2. Bezinková marmeláda
1 kg bobulí, 1 kg cukru, 3 dcl vody, na špičku nože kyselinu citronovou
Zralé plody obereme (plná zralost je podmínkou) a umeleme na masovém strojku, osladíme, zalijeme vodou a vaříme do potřebné hustoty. Před dokončením přidáme kyselinu citronovou, plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.
3. Elixír mládí
30g sušených bobulí černého bezu, 50 g medu, půl litru vody
Sušené bobule propláchneme a vaříme ve vodě asi hodinu. Poté necháme odstát a přecedíme. Potom znovu zahřejeme, rozehřejeme med a nápoj podáváme horký. Přidáme – li rum, speciální grog je na světě.
4. Bezinkový likér
2 l bezinkových kuliček, několik hřebíčků a skořice – dle chuti, 1 l vody, 0,8-1 kg cukru, 2 lžičky instantní kávy, 1/2l rumu
Bezinky vaříme ve vodě asi 15 minut s kořením. Poté přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou a necháme krátce přejít varem. Nakonec vlijeme rum a necháme vychladit. Uložíme v chladu a spotřebujeme do půl roku…většinou se to podaří mnohem dříve.
Jindřiška Kodišková
Foto autor