Praktické tipy, jak zvládnout pečení na jedničku

Také u vás doma teď běží trouba na plné obrátky? A v následujících dnech se to rozhodně nezmění. Určitě si přejete, aby všechno dobře dopadlo a všem u vás chutnalo. Poradíme vám, na co byste si měli dát pozor při pečení v troubě.

1kitchen-aid_p150229_12z-1100x618.jpgCelá galerie 14 Zdroj: KitchenAid

Stále to není ono?

Možná to znáte. Snažíte se, co to jde. Vybíráte si jen ověřené recepty, které jste již ochutnali, takže přesně víte, jaký by měl být výsledek. Při přípravě postupujete krok po kroku přesně podle receptu a těšíte se, jak si na slavnostní večeři pochutnáte a pohostíte svou rodinu a přátele. Pak ale se místo očekávaného ohňostroje chutí dostaví zklamání, protože výsledek neodpovídá vašim představám?

Vy se pak marně se snažíte přijít na to, kde jste udělali chybu. Pořád přemýšlíte, jestli jste přece jen na něco při přípravě jídla zapomněli. Jenže problém možná netkví ve špatném postupu. Možná jste chybovali až při samotném pečení, protože jste se dopustili následujících prohřešků.

Umístěte správně mřížku

Velmi záleží na tom, na kterou příčku plech s jídlem do trouby vložíte. Výhřevná tělesa jsou v troubách v horní a dolní části, takže umístění jídla příliš blízko jednoho a příliš daleko od druhého zdroje tepla může být kontraproduktivní.

Když jídlo dáte příliš vysoko, shora bude připálené a zdola nedopečené. To samé platí i naopak, když plech umístíte příliš nízko. Pokud vidíte, že se koláč nebo pizza shora připalují, zkuste je posunout o několik příček níže. Když vám připadá, že je pečete moc dlouho a stále nejsou hotové, posuňte je směrem nahoru.

Maso, které vyžaduje rovnoměrné propečení, je nejlepší umístit do středu. Výborným pomocníkem je horkovzdušná trouba, ve které horký vzduch cirkuluje efektivně po celém prostoru trouby a zaručuje tak, že jídlo bude všude stejně propečené.

Během pečení troubu zbytečně neotvírejte

Často kontrolujete, jak pokrm „vypadá“? Jestli se to už „dělá“, jestli kachna už „chytá barvu“ nebo jestli už má maso dostatečnou kůrčičku? A napadlo vás někdy, že neustálé otvírání dveří trouby během pečení může pokrmu uškodit? Po každém otevření dvířek totiž klesne teplota uvnitř trouby o celých 25 stupňů Celsia a může trvat až 10 minut, než se znovu vyhřeje na původní teplotu. Tento pokles stačí na to, abyste si zbytečně prodloužili čas pečení.

Problém vyřešíte pomocí teploměru nebo sondy do masa. Vybírat můžete mezi analogovou teplotní sondou do masa, teploměrem na maso, digitálním časovačem pro pečení a klasickým teploměrem do trouby. Tyto chytré zlepšováky vám pomohou získat přehled o teplotě v troubě a vylepší tak vaše výsledky pečení.

Dalším řešením je pořídit si inteligentní troubu, která je rovnou vybavená teplotní sondou. Trouba se po dosažení požadované teploty uvnitř masa sama vypne, a to bude upečené přesně podle vašich představ. Některé modely disponují i dalšími praktickými funkcemi. Například v ní můžete připravit několik jídel najednou.

Nepodávejte jídlo hned, když ho vyndáte z trouby

Rčení „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“ se dá chápat i doslova. Zkušení kuchaři vám určitě doporučí, abyste jídlo nekrájeli a neservírovali hned, jakmile ho vyndáte z trouby. Pokud chcete, aby steak nebo pečené kuře byly šťavnaté, nechte je před porcováním a servírováním několik minut odpočívat. Maso se totiž ještě několik minut dopéká, i když jste ho už vyndali z trouby. Jeho teplota může stoupnout až o 10 stupňů Celsia. Když ho začnete hned řezat, šťáva vyteče ven a maso pak bude zbytečně suché. Proto ho nechte nejdřív trochu vychladnout. Bude pak daleko šťavnatější.

Doba „odpočinku“ masa se může lišit. Malému steaku bude stačit pět minut, celé pečené kuře anebo žebírka jsou nejlepší, když se podávají po 20 a někdy až 30 minutách. Maso je dobré po vyndání z trouby přikrýt alobalem, aby nevychladlo. Pokud vám přesto vadí, že jídlo během „odpočinku“ trošku vychladne, vyřešíte to pomocí trouby, která díky své speciální funkci udrží teplotu pokrmu na 65 stupních Celsia.

17.12.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová
Více o tématu: trouba

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist