Pracujeme s umělým kamenem

Umělý kámen se hodí téměř všude, od kuchyňských pracovních desek, přes obložení soklů a fasád až po schodiště, ploty a dláždění cest. Univerzální využití umělého kamene má však svá specifika, která se od práce s přírodním kamenem výrazně liší. Pokládka dlažby, obkladů nebo vyzdění podesty zpravidla vyžadují buď penetraci, speciální spárovací hmoty a přesnou technologii, což laik zvládá jen s obtížemi a výsledek nemusí být právě nejlepší. Co takhle zkusit jinou techniku, snadnou a rychlou?

Zdění nasucho

Postavit zeď, zpevnit svah nebo vydláždit cestu už není problém ani pro člověka, který nemá se zděním žádné zkušenosti. Čerstvou novinkou jsou stavební kameny Novablok s hrubým povrchem, který dokonale imituje vzhled přírodního kamene. Opěrný systém Novablok se skládá z tvarovek, které se na sebe skládají bez použití malt či lepidel za použití štěrkového hutněného základu. Tvarovky se skládají na sucho, neboť jsou vzájemně ukotveny“ zámkem.

Pro montáž bloků není třeba mít náročné technické vybavení ani speciální nářadí. K práci potřebujete prkno s výřezem zámku, gumovou paličku, řezací kotouč a sekáč.

V místě předpokládaného založení zdi se odstraní vrchní vrstva vegetace a zhotoví základová rýha, která následně vytvoří protiskluzový klín. Následně se základová rýha vyplní kamennou drtí nebo štěrkopískem frakce 10 – 20mm, vyrovná a dostatečně zhutní. Takto je připravené spodní lože, na které se ukládají umělé kameny Novablok. Drobné výškové rozdíly se odstraní podsypáním jemnozrnného písku pod dosedací plochy bloků. (Spodní lože není nutné zhotovovat pro nízké zídky do výšky 1,2m, které se staví na původní zpevněné podklady).

Novablok systém obsahuje rohy i krycí blok, takže zakřivené,nebo přímé zdi a schody mohou být postaveny s maximálním využitím existujícího terénu. Krycí blok se proti případnému posunu ukládá na vrstvu betonové malty nebo mrazuvzdorného lepidla.

K obkládání umělým kamenem potřebujete jen obyčejné nůžky

Zaručeně pravý umělý kámen má téměř stejné vlastnosti jako přírodní, jen s tím rozdílem, že není tak studený a snadněji se opracovává. Základní surovinou k výrobě umělých kamenů je zpravidla beton a různá plnidla, které určují pevnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům a další technické parametry.

Pružné obklady Delap z umělého kamene jsou přece jen trochu jiné. Jako základní surovina je používán drcený mramor a vysoce kvalitní barvený křemičitý písek. Nejzajímavější na ohebných obkladech je však tloušťka, která je u typů „skála“ a „kámen“ pouhé tři až čtyři milimetry, u cihlových je rozměr 243×73 mm. Vzhledem k síle materiálu jsou obklady pružné, ale i odolné proti mrazu a horku a vyznačují se velmi dobrou paropropustností, což je důležité pro tzv. dýchání stěn. Hodí se k instalaci jak na zateplené fasády, sokly , ploty, zídky, obložení krbů a kouřovodů, ale k obkládání stěn a zakřivených ploch.

Montáž ohebných obkladů je překvapivě snadná. Ohebné obklady jsou nařezány v pravidelných či nepravidelných tvarech podle typu vzoru a baleny do kartónu. Jednotlivé kusy lze upravit podle potřeby do žádaného tvaru nůžkami, dají se ohýbat při obkládání rohů, takže nepotřebujete ani řezačku na obklady. K připevnění obkladů na podklad se používají klasická lepidla na obklady, například značky Mapei, Betonol, Baukleber či Knauf. Technologie lepení je standardní: lepidlo se nanáší ozubenou stěrkou v tří až čtyř milimetrové vrstvě, do níž se obklad zatlačí. Přebytečné lepidlo, které na okrajích obkladů vystoupí se pak použije pro vyspárování. Štětcem nebo zubním kartáčkem se rozetře až k ochranné papírové fólii, která se po zaschnutí lepidla (cca 24 hodin) odstraní.
Ohebné obklady jsou vyráběny ve třech typech – skála, kámen a cihla ve standardních patnácti odstínech (žlutá, okr, šedá, červená, zelená) s různými kombinacemi probarvení a zrnitostí.

Autor: Irena Forejtová
Foto firem: Plotové studio PP, Flexiobklady a archiv autorky

19.8.2008 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist