PODZIMNÍ vepřová PANENKA na šalvěji a saturejce

Jídlo dle dnešního receptu připravíme v jednom hrnci a nezabere nám ani příliš mnoho času. Kombinuje nejkvalitnější část vepřového masa s chutí bylinek, sušených hub, smetany a burgundského vína. Budeme-li ji podávat pouze s pečivem, a dá -li počasí, může se naše vepřová panenka stát příjemnou pozdní večeří s nádechem velmi pozdního babího léta.

Zahrada bylin, doma i na podzim

Pryč jsou již nenávratně doby, kdy jsme kořenily jenom míchanými polotovary a čerstvé bylinky se zdály být drahým luxusem. Každý, kdo má jen kousek zahrádky či dokonce jen truhlík na balkóně může zažít ten příjemný pocit, kdy se mu pod nožem rozvoní čerstvé krájená bazalka, rozmarýn, majoránka nebo řada dalších bylin, které ani dnes ještě v běžném jídelníčku nenacházíme. Můžeme si dokonce vytvořit pouze jakýsi velký bylinný květináč, jehož úroda příjemné osvěží naše saláty, marinády či připravovaná jídla. Kromě již zmíněných bylin můžeme bez větších nároků na péči pěstovat třeba i petrželku, tymián, pažitku, oregano, mátu nebo právě šalvěj a saturejku, které jsou základem chuti našeho dnešního receptu. Minimálně naše podzimní vaření nabude s čerstvými bylinkami nových možností a přinese pocit radosti z vlastní úrody.

Velká fotogalerie podzimní inspirace jen pro Vás!

A navíc se tak vrátíme k tradici našich babiček a prababiček. Bylinková zahrádka totiž rozhodně nepatří k nějakým novým trendům. Až do dob komunistické unifikace si většina českých kuchařek nedokázala bez vlastních bylinek přípravu jídla ani představit. A těm, kteří nevynikají v zahradnickém umu, lze doporučit řadu zeleninových trhů, které bývají bylinkami rok od roku lépe zásobeny. Pouze velká poptávka po kvalitním zeleném koření však může situaci na našich tržnicích přiblížit úrovni takovýchto míst v Itálii či Francii, kde si nelze vaření bez čerstvých bylin ani představit.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Podzimní vepřová panenka na šalvěji a saturejce: postup při přípravě

Vepřovou panenku opláchneme a nakrájíme příčně na asi dva centimetry široké medailonky. Nenaklepáváme paličkou, ale pouze dlaní, abychom toto velice jemné a delikátní maso nepoškodili. Medailonky nasolíme, opepříme a jemně zaprášíme hladkou moukou z obou stran. Na pánvi nebo v těžkém kastrolu rozpálíme olivový olej spolu s máslem a panenku zprudka opečeme asi 2 až 3 minuty na každé straně. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, vše promícháme a po dalších asi 5 minutách dodáme ještě nakrájenou cuketu (obzvláště žlutý typ bude barevně velice vhodný pro náš pokrm). Restujeme dále společně s masem a cibulí. Cuketa pustí část svých tekutin a tak by při míchání nemělo dojít k připalování. Posléze, asi po dalších 5 minutách, kdy se zelenina a maso navzájem propojí, podlijeme bílým vínem, nejlépe odrůdou chardonnay. Necháme asi deset minut dusit a přidáme nadrobno nasekané bylinky: šalvěj (asi 6 lístků; její chuť je totiž velice intenzivní a nahořklá, takže by snadno mohlo dojít k „překořenění“) a saturejku. Posledním z triády může být samozřejmě všudypřítomná zelená petrželka, kterou prakticky nikdy nic nezkazíme. Dále dodáme sušené houby, které jsme si asi na 20 minut před tím namočili do misky s vodou a opět dusíme asi 10 minut. Pak mírně zaprášíme hladkou moukou, přidáme lžíci cukru a necháme vše spojit. Na závěr přilijeme sladkou smetanu a ještě asi 5 minut prohřejeme.


Podzimní vepřová panenka na šalvěji a saturejce a Montagny

Skvělým partnerem pro takto připravený pokrm bude tradiční burgundské chardonnay. Nejsme-li příliš nároční na světová jména či světovou kvalitu burgundského bílého z oblasti Cote d´Or, určitě nás mile překvapí chutí i cenou vína z lokality na půl cesty mezi Beaune a Maconem, která nese oficiální označení ve vinařské kartografii Cote Chalonnaise. Vedle městeček jako jsou Mercurey, Rully či Buxy vyniká malá enkláva v okolí vesnice Montagny, která se specializuje pouze na bílá vína, vyráběná povětšinou z čisté odrůdy chardonnay. My jsme pro dnešní příležitost vybrali Montagny, vieilles vignes, známého vinařského družstva v Buxy. Ročník 2002 vyzrával v dubových sudech a je velice příjemně harmonický v jemných kyselinkách, citrusové až melounové chuti a delikátním dubovém nádechu.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Nemáme-li možnost dostat se k burgundskému vínu, můžeme ho nahradit vínem stejné odrůdy například z oblasti Chile, ale také jižní Moravy. V případě naší produkce však doporučuji vybrat chardonnay s přívlastkem (nejlépe pozdní sběr) , abychom měli zaručenu alespoň částečnou plnost v chutí.

Podzimní vepřová panenka na šalvěji a saturejce:

Suroviny pro přípravu

500 g vepřové panenky
2 cibule
olivový olej
30 g másla
sůl
pepř
hladká mouka
1 cuketa
šalvěj
saturejka
petrželka
2 dcl bílého vína
1,5 dcl sladké smetany
50 g sušených hub
1 lžíce cukru


Další recepty
autor: Otto Jansky
foto: autor
18.9.2009 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist