PODZIMNÍ DEZERT s dýní a brusinkami

Dnešní recept vychází z plodů a darů našich zahrad a lesů a měl by být potěšením jak pro náš jazyk, tak i pro naše oči. Velice jemná ananasovo-melounová chuť dýně se v něm snoubí s výraznou chutí hrušek a brusinek. Špetka hřebíčku a skořice pak definitivně navodí pocit podzimu a lžíce kysané smetany celý dezert zjemní. Můžeme podávat s nasekanými lístky čerstvé máty nebo jenom mátou zdobit. Vínem pro dnešní příležitost je pak Tokaji Szamorodni 1996.

2190-1100x618.jpgCelá galerie 4 Zdroj: archiv redakce

Podzimní dezert s dýní a brusinkami: barvy podzimní kuchyně

Říká se, že babí léto patří k nejkrásnějším obdobím celého roku. Stejně jako lesy, září i zahrady mnoha barvami v jedinečném světle podzimního slunce. Je to i největší období sklizně ovoce a zeleniny a tedy i ovocných dezertů. Z lesního ovoce je to pak po období malin, borůvek a ostružin období brusinek. Jejich jemná natrpklost často v naší kuchyni doplňuje chuť zvěřiny, ale brusinky lze použít i jako součást sofistikovanějších zavařenin či dezertů. Krásným objektem podzimních zahrad či tržišť bývá rovněž dýně. Její nádherně žlutá dužina sice neoplývá výraznou chutí, ale může vytvořit příjemný základ ovocného dezertu, který doplněn jedinečnou chutí kupříkladu švestek, hrušek nebo právě brusinek, může na náš podzimní stůl přinést příjemnou změnu.

Velká fotogalerie podzimní inspirace jen pro Vás!

Podzimní dezert s dýní a brusinkami: postup při přípravě

Dýni rozkrojíme, odstraníme veškerá semínka a očistíme tak, aby nám zbyly pouze čistá, krásně žlutá dužina. Tu poté nakrájíme na menší kostky a necháme na másle dusit asi deset minut, až změknou. Poté přidáme dvě až tři lžíce medu, šťávu z jednoho citrónu a necháme projít. Další fází bude přidání hrušek. Pro náš dnešní recept používáme spíše tvrdší druhy, které si dokáží i po krátkém vaření ještě udržet svoji konzistenci. Hrušku oloupeme a nakrájíme na měsíčky, aby nám tvarově nesplývala s dýní. Dále přidáme čerstvé brusinky, které jsme předem probraly, odstranily seschlé a ztmavlé plody a propraly ve studené vodě. Opět dusíme a v této fázi už můžeme podlít tokajským vínem. Dosladíme medem dle chuti, rovněž přidáváme ještě citrónovou šťávu tak, aby sladkokyselé prostředí bylo vyrovnané. Okořeníme špetkou mleté skořice a mletého hřebíčku a dochutíme ještě lžící rybízové marmelády. Chceme-li, aby byl dezert vydatnější, můžeme ještě vmíchat jeden až dva rozšlehané žloutky. Podáváme ozdobené kysanou smetanou a lístky máty. Variací je pak postup, kdy vyloučíme hřebíček a skořici a kořeníme pouze sekanou čerstvou mátou. Tato verze má jedinečnou svěžest a dokáže i takto jednoduchý podzimní dezert učinit lákavou lahůdkou.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Perla maďarského vinařství

Pro přípravu i jako partnera dnešního dezertu jsme vybrali jedinečné maďarské víno z oblasti Tokaji, které patří bezpochyby k maďarským národním pokladům. Všichni jistě známe ona těžká, vyzrálá vína Aszú s vysokým obsahem zbytkového cukru, pocházející z hroznů, napadených ušlechtilou borytrickou plísní. Právě postup přidávání takovýchto hroznů vytváří jedinečnou a nezaměnitelnou chuť pravého tokajského. Ale rozhodně to není to jediné, co může Tokaji nabídnout. My jsme totiž pro dnešní příležitost vybrali suché tokajské víno Tokaji Szamordni z roku 1996, které neobsahuje žádné borytrické hrozny, je vyráběno ze směsi odrůd Furmint a Hárslevelű a jedná se o pozdní sběr, který vyzrával dva roky v dubových sudech. Tajemstvím jeho chuti (pocházejícím z 15. století) je přidávání suchých přezrálých bobulí do výběru nejlepších hroznů. Je to víno plné, podobného charakteru jako španělské suché bílé sherry. Je důkazem, že Tokajská vína mohou být jedinečná i v těchto suchých formách a že borytis není jediným tajemství receptury pro skvělá dezertní vína.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přípravu

½ kg dýňové dužiny
2 hrušky
400 g čerstvých brusinek
40 g másla
1 dcl tokajského vína
3-5 lžic medu
šťáva z jednoho citrónu
lžíce rybízové marmelády
mletá skořice (na špičku nože)

mletý hřebíček (na špičku nože)

čerstvá máta
2 žloutky
lžíce kysané smetany

 

další podzimní recepty: Zapečený králík s bramborovými noky a bryndzovou omáčkou

Další recepty

autor: Otto Jansky
foto: autor

 

6.10.2009 12:00
Více o tématu: králík

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist