Podkrovní byt má úžasnou atmosféru. Nejvíc dala zabrat prosklená koupelna

REALIZACE Obrovský podkrovní byt v centru velkého města je nedosažitelným snem mnoha z nás. Zveme vás na návštěvu jednoho takového splněného snu, který je zároveň ukázkou výjimečně citlivé rekonstrukce půdy historického domu, kterou i památkáři dávají za vzor. Byt plný světla a dřeva vás vezme za srdce.

Zanedbaná půda na jedné z nejreprezentativnějších košických adres – Hlavní ulici, naplno rozvinula svůj potenciál díky odhodlání a vytrvalosti manželů Tyčiakových, kteří se rozhodli vytvořit tu špičkové bydlení.

Vzácná souhra

Vyhovět nárokům památkového úřadu není snadné, ale zde se investor s památkáři shodl, protože od počátku chtěl při rekonstrukci zachovat co nejvíce původních prvků a podtrhnout jedinečný genius loci podkroví.

Návrhem a realizací pověřil duo architektů Kristínu Kristiánovou a Stanislava Mráze. „Vážíme si hodnotné rekonstrukce a detailů. Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili pouze jeho poškozené části a krokve. Zateplení jsme provedli nad konstrukcí krovu, což nám umožnilo zachovat pohledové krokve a zároveň jsme tak nezmenšili vnitřní prostor,“ vysvětlují architekti. Trámy, které bylo potřeba vyměnit, nahradili novými, kterým postaršili vzhled.

Podstřešní prostor členěný dřevěnými prvky nabízí útulné a zároveň moderní bydlení. Už na první pohled zaujme stylová čistota interiéru, ale také dokonalé řemeslné zpracování jednotlivých prvků. Ty má na svědomí podnik bratrů Šarišských ze Zborova u Bardejova.

Na zvláštnosti rekonstrukce vzpomíná rovněž Ing. arch. Marek Šarišský, jeden z majitelů stavební společnosti J.M.J.Pro: „Tato zakázka prověřila na jedné straně naše organizační schopnosti, neboť z důvodu stísněného prostoru v historické zástavbě centra bylo třeba jen za omezeného použití mechanizace přesunout několik desítek tun stavebního materiálu. Na druhé straně jsme museli prokázat schopnost soustředit se na detail při ručním opracovávání jednotlivých prvků interiéru. To vše jsme zvládli díky zručnosti a spolehlivosti našich mistrů.“

Dotknout se hvězd

Dva mezonetové byty o rozloze kolem 100 m² každý mohly vzniknout díky tomu, že dům má devět metrů vysokou střechu. Byt orientovaný na Hlavní ulici je rozdělený na společenskou a klidovou část.
Společenské zóně ve spodním podlaží bytu dominuje útulný obývací pokoj, z něhož se po schodech vystupuje na vyvýšenou platformu, na níž se rozprostírá jídelní kout a kompaktní kuchyně. S kuchyní sousedí rovněž koupelna se záchodem.

Z prostorné vstupní haly vede schodiště do soukromé zóny, kde se nachází ložnice. Originální schodiště vzniklo opláštěním homogenní ocelové konstrukce dřevem. Odpočinek na lůžku umocňuje romantický výhled na noční oblohu. Z praktických důvodů se tu nachází i extravagantní prosklená koupelna. „Koupelna v těsném sousedství ložnice je nápad mé manželky. Já jsem během pracovních cest nasbíral mnoho inspirací. Jednou z nich byla i prosklená stěna,“ prozrazuje majitel.

Náročné realizace originální koupelny se ujali Rudolf Rafael a Ondrej Timko ze společnosti TITO Košice, kteří ji museli celou zhotovit na míru. Realizace koupelny složené z obvodových bezrámových skleněných panelů se vstupními skleněnými dveřmi byla náročná. Komplikovaná byla i doprava jednotlivých kusů a také montáž ve členitém podkroví. „Tento ‚monolit‘ koupelny se musel složitou ocelovou konstrukcí oddělit od trámů na podlaze a ve stropě. Kotvicí ocelové konstrukce jsme museli navrhnout tak, aby zvládly případné pohyby dřevěných trámů a zároveň sloužily jako stabilní konstrukce pro skleněnou část,“ vysvětluje Rudolf Rafael.

V záplavě světla

Památkový ústav nedovolil směrem do ulice umístit na střechu vikýře, proto byly jediným řešením střešní okna, která se ukázala mnohem výhodnější, protože přivedou dovnitř mnohem více světla než vikýře.

Obyvatele chrání před přehříváním venkovní markýza, která teplo zadržuje ještě před okenní tabulí. Pro větší pohodlí jsou okna vybavena systémem dálkového ovládání, které automaticky řídí ovládání oken a stínicích doplňků.

Dlouhá a náročná rekonstrukce přinesla očekávanou radost z výsledku. Architekti i majitel jsou hrdí nejen na to, že se do interiéru podařilo přirozeně zakomponovat značnou část původních trámů stejně jako na přepracované technické detaily. „Kromě atypického řešení konstrukce krovu jsme obzvláště pyšní na celkovou obnovu historického prostoru, v němž se podařilo dodatečně vytvořit další patro,“ dodávají architekti.

Z dostupných zdrojů zpracovala redakce
Architekt: Ateliér Architektúry, s.r.o., Kristiánová – Mráz
Foto: Martin Matula
Zdroj: VELUX

8.3.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist