Pod tlakem

Taky jste po předcích zdědili starý hliníkový papiňák? A při každém použití bojujete s tím, jak ho uzavřít tak, aby pára neunikala? V tom případě jste horkými kandidáty na nákup nového, moderního.

Co je dnes samozřejmou normou každého moderního tlakového hrnce? Kontrolujte: alespoň dvě nezávislé bezpečnostní pojistky, zřetelná záruka, razítko výrobce, česky psaný návod k použití.

Hliníku odzvonilo, tlakový hrnec musí být vyroben z ušlechtilé nerezavějící oceli. Hrnce mívají až trojvrstvé sendvičové dno, což zabraňuje připálení. V popisu výrobku by mělo být uvedeno, pro jaký typ sporáku je hrnec vhodný – pro elektrické, či plynové vaření. Vzhledem k vícevrstvé konstrukci dna, která drží stálý tvar, ale drtivá většina výrobků může sloužit na všech druzích sporáků. Vzhledem k bezpečnosti a silnému dnu je tlakový hrnec těžší ve srovnání s obyčejným, proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci nad sklokeramickou varnou deskou.
Některé tlakové hrnce bývají vybaveny funkcí regulace tlaku, buď plynulou, anebo skokovou. Menší tlak je pak označen značkou Biovaření, která se chová k potravinám velmi šetrně a hodí se například k vaření zeleniny, kdo chce vařit zadní hovězí na rajskou z obstarožní krávy, zvolí větší tlak.

Velká fotogalerie domácích spotřebičů

Než půjdete koupit tlakový hrnec, uvažte také, jak velká rodina ho bude používat. Nabízejí se nejen jednoúčelové hrnce: možná pro vás bude výhodnější zvolit kombinaci dvou různě velkých nádob s jedním víkem.

Tip:

Tlakový hrnec šetří nejen energii, ale hlavně čas. Vyzkoušejte třeba recept, který pochází ze serveru Labuznik.com, a který lehce zvládnete i večer po příchodu z práce:

Balkánské brambory

Na slabá kolečka nakrájenou cibuli zpěňte na oleji. Přidejte kysané zelí a na kostičky nakrájené brambory. Vše promíchejte, osolte, opepřete a posypte sladkou paprikou.

Celé se to zalije rajčatovou šťávou a dusí se 12 minut v papiňáku. Po otevření hrnce se do jídla vmíchají rozmačkané olejovky, kdo chce, může vmíchat i sterilovaný paprikový salát bez nálevu a pak se pokrm nechá ještě chvíli prohřát.

Radek Starý
Foto firem Magefesa, Barazzoni, Tescoma, Datart
26.3.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist